NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Stručnjaci vam otkrivaju sve trikove kako možete prepoznati je li neko voće i povrće uistinu svježe!

| 15. Jula 2017.
10:41
Kalesija Online

Koliko vam se puta dogodilo da ste kupili lubenicu, a kad ste je otvorili, nije bilo ni okusa, ni boje, ni mirisa koji ste očekivali? Svi smo barem jednom kupili voće i povrće u supermarketu ili na pijaci, koje je već drugi dan posmeđilo i smežuralo se. Zapravo, bacamo novac u vjetar. Kako biste prije nego što platite znali prepoznati koje namirnice nisu svježe, koje još nisu sazrele, koje su loše kvalitete, ili su čak i pokvarene, donosimo vam vodič za kupovinu, piše Jutarnji.hr.

Ne isplati se kupovati odjednom velike količine voća i povrća za cijelu sedmicu. Bolje je kupiti manje količine i biti siguran da svaki dan jedeš zrelo i svježe.

VOĆE:

Jabuke – Pri odabiru jabuka prvo treba obratiti pažnju na čvrstoću jer ne smiju biti smežurane ili mekane. Svježina se može otkriti i po boji patlice. Ako je jako tamna, jabuka se nije čuvala u dobrim uvjetima i nije svježa. Čim jabuka počne mirisati, znači da je već u fazi truljenja. Treba izbjegavati voćke koje imaju bilo kakva oštećenja ili smeđe dijelove jer će takve vrlo brzo postati trule. Ali, treba izbjegavati one naoko savršene, visokog sjaja, jer je moguće da su naknadno premazane parafinom.

Kruške – Kad kupujete kruške, imajte na umu da one moraju biti mekanije od jabuka, ali ipak ne jako mekane. Ujedno obratite pažnju na boju. Najpoželjnija je jarko zelena boja. Tamne tačke na kruškama znak su aromatičnosti i sočnosti.

Banane – Banane su idealne za konzumiranje kad su jarko žute boje s nekoliko malih smeđih pjega bez zelenih vrhova. Ako, pak, kupite zelene banane, što se preporučuje ako ih ne namjeravate odmah jesti, držite ih na zraku u posudi i brzo će sazreti.

Borovnice – Borovnice moraju biti tvrde i napete pod prstom, vrlo tamne boje, a sok se ne smije cijediti iz njih. Treba ih konzumirati što prije jer se na površini vrlo brzo skupi plijesan, što je najlakše prepoznati po mirisu.

Šljive – Svježe šljive bi na dodir trebale biti čvrste, ali ne pretjerano tvrde. Izbjegavajte smežurane ili mekane šljive, takve su obično prezrele ili pokvarene. Ujedno, bijeli prah na šljivama prirodna je pojava i znači da šljiva nije puno prelazila preko ruku od voćnjaka do mjesta prodaje.

Breskve – Breskve bi trebale imati jarku crvenkastu boju. Nivo zrelosti jednostavno je utvrditi po tvrdoći voćke. Mekše breskve su zrele, imaju puno šećera u sebi i savršene su za jelo. Tvrđe breskve nisu potpuno zrele, te bi mogle biti hrskave i manje slatke, no neki vole upravo takve. Još jedan pokazatelj zrelosti je žuta crta koja se ističe na crvenkastoj breskvi i prolazi kroz peteljku.

Lubenica – Simetričnog oblika, glatke kore bljeđe zelene boje s lijepo zaobljenim rubovima. Površina ne smije biti jako sjajna jer to upozorava na nezrelost ploda. Okrenite lubenicu i potražite površinu koja je bila u kontaktu s tlom, treba biti žute boje, a ako je nema ili je blijeda, plod nije zreo. Lupnite po kori lubenice zglobom prsa. Ako je ton dublji, znači da je plod prezreo i da će unutrašnjost biti brašnasta. Kad je zvuk jedar i zvonak, to je odlika dobre lubenice, a nezrele imaju izrazito visok zvuk zato što zbog nedostatka sokova nema titranja unutar ploda. Pogledajte i patlicu, ako je osušena, to znači da je plod predugo sazrijevao na tlu ili je pak predugo stajao u prodavaonici. Oslonite se i na masu ploda – teži plod obično ima više vode, što je poželjno. Ako kupujete prerezanu lubenicu, pazite da je unutrašnjost jarko crvene boje, da su koštice jako tamne, i da nema nikakvih bijelih linija u “mesu”.

Limun – Samo jarko žut limun aromatičnog mirisa je zreo. Ne kupujte ga ako ima zelene dijelove. Ako protrljate prstom, kora mora ostati sjajna i glatka, tada ćete znati da kupujete svjež limun.

Dinje – Zrele dinje su svijetložute boje, hrapave i teške, sa slabom i slatkom aromom. Svježe dinje proizvode specifičan prigušen zvuk kad lagano lupkate po njima i podatne su na dodir. Ako su prezrele, ostat će udubina u kori. Takve se dinje, prezrele, najčešće služe s pršutom, jer su najslađe.

Mango – Mango je zreo i spreman za konzumaciju ako je gladak i mirisan te čvrste kore, ali blago mekan na dodir. Dolazi u dvije sorte pa se svježi mango na policama može naći žute ili crvene boje.

(FOTO:ilustracija)

POVRĆE:

Krastavci – Kod krastavaca je važno da budu što tamnije zelene boje i da budu što tvrđi, bez dubokih procjepa i nabora. Birajte manje plodove i čuvajte ih u hladnjaku.

Paprike – Pri kupovini paprika pazite pa paprika ima glatku, čvrstu koru i svaku prvo protresite. Ako se čuje zveckanje u paprici, to znači da se već počela kvariti. Izbjegavajte bilo kakva oštećenja i naboranu koru.

Paradajz – Paradajz kojem je i najmanje oštećena kožica, brzo će propasti, stoga ih u trgovinama treba izbjegavati. Svježi paradajz je jarkocrvena, napeta pod prstima i puna tekućine u kojoj su otopljeni nutrijenti. Ne kupujte prevelike plodove, blijede boje i bez mirisa jer će vas razočarati okus.

(TIP.ba)

 

Komentari

Kategorija: Magazin