NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Subotom u pozorište: Na repertoaru nova komedija „Život i smrt“

| 28. Septembra 2017.
07:15
Kalesija Online

Pozorišni Festival premijera, koji se u Kalesiji realizira pod motom „Subotom u pozorište“, nastavlja se 30. septembra, u subotu, u 19:30 sati, kada će u Sali kalesijskog BKC-a biti izvedena predstava „Život i smrt“, autora Đuzepea Đoakina Belija. Dramatizaciju i režiju potpisuje Damir Mahmutović, uz mentorstvo Vlade Keroševića i Sanela Babić.

I ova predstava je rađena u koprodukcija Teatra kabare Tuzla, Studentska scena Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli. Riječ je o još jednoj urnebesnoj komediji, koja je nastala i građena od soneta velikog italijanskog pjesnika  Đuzepea Đoakina Belija , a koje je preveo na govor Imotske krajine hrvatski prevodilac i pjesnik Mate Maras.

„Život i smrt“ je satirična komedija. Predstava koja slavi običan puk, ljude iz blata i mulja života, sa dna životne i društvene piramide. Priča o takvim ljudima i njihovom poimanju života i smrti, njihovim odgovorima na neka velika pitanja, njihovim sudbinama i prevazilaženju svakodnevnih problema.

U svom tom izražaju zaista ima neke izvornosti: i tvrd i iskvaren jezik, koji nudi ogromnu ekspresivnu moć u opisima i njihova poimanja i ćud, ponašanja, običaji, vjera, predrasude, praznovjerja, ukratko sve što ga se tiče.
U predstavi: Jasmina Ibrahimović, Mirna Mišković, Adna Hasanić, Sadika Kahrimanović, Hasiba Hadžimehmedović, Emir Ibrahimović, Emrah Mujkanović, Marko Mirković, Slaven Čalić, Mirko Ilibašić, Husnija Ćoralić, Faruk Ušćuplić.
Organizaciono – produkcijski tim Festivala: Ivana Milosavljević, Elmir Krivalić i Fahrudin Sinanović. Pokrovitelj općina Kalesija i općinski načelnik Sead Džafić.

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, Najave
Edin Ramić