NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Suđenje bivšem komesaru MUP-a TK: Čija vozila policajci nisu smjeli zaustavljati i ko je okretao janje pored Drine?

... | 12. Oktobra 2015.
14:10
Kalesija Online

Svjedočenjem službenika tuzlanske policije danas je u Općinskom sudu Tuzla nastavljeno suđenje Samiru Aljukiću, nekadašnjem komesaru MUP-a Tuzlanskog kantona i Adnanu Đuloviću, policajcu Policijske stanice Istok, koji su optuženi za niz krivičnih djela.

Aljukić se tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, iznudu i protivzakonito posredovanje, a Đulović za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave. Oni su optuženi da su čineći krivična djela, od 2011. do 2013. godine, oštetili budžet Tuzlanskog kantona za 100.000 KM. Terete se da su za svjesno odvlačenje prekršajnih naloga u zastaru od poduzetnika uzimali određene novčane iznose.

Na današnjem ročištu svjedočio je Amir Sinanović, koji je bio pomoćnik komandira PS Istok za javni red i mir. On je ispričao da su zapisnici o tehničkom pregledu vozila pronađeni u ladicama jedne kancelarije u oktobru 2012. godine.

– Stjepan Hlavaček, tadašnji komandir(naslijedio Aljukića op.a.), rekao mi je da otvorim kovertu. Otvorio sam i vidio sam neke obrasce. Nisam ih do tada vidio. Kolega Zijad mi je rekao da su to zapisnici o tehničkom pregledu. Drugi kolega Admir je provjerio zapisnike. Mislim da ih je šest bilo završeno, a četiri nisu. Ili je obrnuto bilo, nisam siguran, ispričao je Sinanović.
Naveo je da je njegov kolega Zijad tada rekao da “nešto muljaju” sa zapisnicima.

-Rekao sam: šta je ovo? Je li ovo kriminal?, kazao je Sinanović.

sud_aljukic

On je istakao da su neke firme, kao što su TomCat, Giprom, Petrić i Drinaplast, bile privilegovane kod Aljukića, te da policajci nisu smjeli zaustavljati vozila u njihovom vlasništvu. No, pojasnio je on, takvu narebu ni usmenu ni pismenu nikada nije dobio od Aljukića.

Odbrana je pokušala dokazati da je svjedočenje Sinanovića zasnovano na kuloarskim pričama i pričama koje je čuo od drugih. Također, optuženi Aljukić je ispitivao svjedoka Sinanovića.
Svjedočila je i Dragana Pantić, službenica u PS Istok, koja je kazala da je imala problema sa Aljukićem.

– Ko nije bio dobar s njim, morao je raditi sam. Ja sam radila kao pozornik sama, iako po Zakonu to ne bi trebala. Jednom sam zaustavila vozača firme TomCat koji je pričao na telefon. Komandir me kasnije prebacio u Obodnicu(mjesto udaljeno 10 km od Tuzle). Kolege su mi kasnije rekle: gdje ćeš to zaustavljati? To se ne piše. Nećeš ni raditi u saobraćaju, ispričala je Dragana.

No, i ova svjedokinja je, na upit odbrane, kazala da naredbu o nekažnjavanju nekih firmi nikada nije dobila od tadašnjeg komandira Aljukića.

Svjedočio je i policajac Goran Blagojević, koji je govorio o prekršajnim nalozima, te visinama novčanih kazni za vozače i pravna lica. On je kazao da su se u jednom periodu prekršaji pisali na kopiranim nalozima, te da su se tek naknadno upisivani u originale, navodno zbog toga što policajci griješe prilikom ispunjavanja naloga.

Istakao je i da su neke firme, kao što su TomCat, Bjeljevac, Kalesija promet, Hamidović…bile privilegovane kod Aljukića. No, i on je kazao da mu Aljukić pismeno ni usmeno nikada nije naredio da se ne zaustavljaju vozila ovih firmi.

sud_aljukic1

Blagojević, koji inače živi u Janji kod Bijeljine, ispričao je i jednu zanimljivu situaciju. Naime, kako je naveo, on je morao okrenuti janje na ražnju, kako bi dobio odgovarajuće smjene u ovoj Policijskoj stanici.

-Smjena mi je završavala u dva ili tri sata poslije ponoći, a živim daleko(70 km od Tuzle). Jedan kolega mi je prenio da mu je komandir rekao da trebam ispeći janje i da ćemo to završiti. Pozvao sam Aljukića i bile su još neke kolege. Kasnije sam dobio smjene koje sam tražio, ispričao je Blagojević.

Trebali su svjedočiti i Zoran Teofilović, bivši ministar MUP-a TK i Zahid Selimbašić, bivši šef Sektora kriminalističke policije MUP TK, koji se iz opravdanih razloga nisu pojavili na suđenju. Naredno ročište je planirano za 14. oktobar piše Faktor.ba.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika