NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Suljo Fejzić ne pamti ovakav rod šljive: U prvoj berbi nabrao 4,5 tone

... | 18. Avgusta 2020.
18:10
Kalesija Online

Ova godina itekako je bila pogodna za rod šljive, pa je trenutno i berba ove slasne voćke u toku. Suljo Fejzić ima 75 godina i kako kaže ne pamti ovakav rod šljive. Svoje staračke dane najviše voli provoditi u voćnjaku u kojem je na sedam dunuma zasadio 350 sadnica šljive čačanke. U prvoj berbi je nabrao 4,5 tone šljive, a do kraja ove sezone očekuje još toliko prinosa.

“Ovdje je voćnjak bio kada sam imao 15. godina. Naša šljiva mađarica se osušila. Njih sam počupao i posadio druge. One su izdržljivije nego one što su bile. Morali smo obrati šljive zbog tereta, lome se “, kazao je Fejzić.

Imati voćnjak itekako je zahtjevno, navodi Fejzić, posebno kada je sezona berbe. Na održavanju šljivika i tokom berbe pomažu mu sin i snaha, kao i unuci. Ali ove godine zbog velikog roda šljive morao je angažovati radnike.

U narednih 15 dana trebala bi se okončati i druga berba, kada šljiva dostigne najbolji kvalitet za branje. Jedan dio planira i osušiti u sušari koju je napravio baš za tu svrhu. Pored šljive u voćnjaku se može pronaći i neka jabuka, kruška, te druge voćke.

Video pogledajte u linku:

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Magazin