NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Šumaher na 53. rođendan dobio poklon od djece Sarajeva

... | 3. Januara 2022.
17:57
Kalesija Online

Jedan od najuspješnijih vozača Formule 1 Mihael Šumaher (Michael Schumacher) danas proslavlja 53. rođendan, a na ovaj dan dobio je poklon djece Sarajeva – mural dimenzija 10 puta 13 metara. 

Na ovaj način umjetnici Udruženja Obojena klapa, koji su projekat oslikavanja murala realizovali zahvaljujući podršci Goethe-Instituta BiH, žele iskazati zahvalnost za sve što je popularni Šumi (Schumi) učinio za djecu Sarajeva u ratu i nakon njega.

Benjamin Čengić, Vedran Poričanin, Emir Mušić i Rijad Hadžić proteklih šest dana oslikavali su mural na kojem je nasmijano lice poznatog njemačkog sportiste i filantropa, kao i bolid Ferrarija, tima sa kojim je napravio najveće uspjehe.

– Raduje nas što iz Sarajeva na ovaj način šaljemo rođendansku čestitku velikanu i što mural gleda na ulicu za koju je pokrenuta inicijativa da dobije ime po Mihaelu Šumaheru – poručuju autori.

Mural se nalazi na manjoj zgradi koja gleda na A transvezalu u Aerodromskom Naselju, u kojem je Šumaher posjetio sarajevske mališane, fotografisao se s njima i poklonio im igračke.

Šumaher je više puta posjetio Sarajevo u okviru humanitarnih aktivnosti za pomoć ranjenima, a posebno djeci. Donirao je novac i drugu pomoć, družio se s djecom i posjetio nekoliko bolnica.

Sedmerostruki svjetski prvak je krajem 2013. godine doživio tešku povredu glave i od tada se nalazi u induciranoj komi. Podsjećajući da se Šumaher iskazao kao veliki prijatelj naše zemlje, umjetnici koji su oslikali ovaj mural poručuju da je on osmišljen u okviru kampanje Goethe-Instituta BiH pod nazivom “Ich BiH”. Prethodno je u okviru iste kampanje u Mostaru oslikan mural Alberta Ajnštajna (Einstena), koji je naišao na sjajne reakcije.

Mural prekriva površinu od 130 metara kvadratnih, a prije njegovog oslikavanja obnovljena je fasada zgrade kako bi stanarima i na taj način bio poboljšan kvalitet života. Boje koje su korištene pri oslikavanju imaju posebnu funkciju pročišćavanja zraka.

avaz.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika