NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Sutra počinje suđenje Mektićevom pomoćniku za zločine u Vlasenici

... | 9. Juna 2019.
12:22
Kalesija Online

Sutra počinje suđenje Manetu Đuriću, Radenku Staniću, Miroslavu Kraljeviću i Goranu Gariću zbog zločina počinjenih 1992. i 1993. godine na području Vlasenice. Stanić je, inače, pomoćnik ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, kojeg ni nakon dvije godine od optužnice za svirepe zločine nije suspendirao.

Oni se terete da su u periodu od aprila 1992. pa do kraja marta 1993. godine u Vlasenici počinili progon bošnjačkog civilnog stanovništva protupravnim zatvaranjem u nehumanim uvjetima te da su odgovorni za ubistva, mučenja, seksualna zlostavljanja i prisilne nestanke.

Đurić je, prema optužnici, bio na dužnosti načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) te istovremeno i član kriznog štaba općine, kasnije Ratnog predsjedništva Vlasenice. Stanić je bio komandir SJB-a, Kraljević komandant Specijalnog voda u sastavu SJB-a pod nazivom “Mićini specijalci”, a Garić pripadnik policije.

Pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH za sutra je planiran početak obnovljenog suđenja Draganu Janjiću, koji je nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog silovanja počinjenog na području Foče.

Podsjetimo, Apelaciono vijeće je u maju ove godine ukinulo osuđujući dio nepravomoćne presude Janjiću, kojom je osuđen na sedam godina zatvora zbog silovanja počinjenog na području Foče, i naložilo novo suđenje, te potvrdilo dio presude kojim je oslobođen optužbe za nezakonito hapšenje više osoba bošnjačke nacionalnosti 1992. godine.

Janjić je presudom u oktobru prošle godine proglašen krivim da je, kao pripadnik policije, u avgustu 1992. udarao, a potom silovao svjedokinju B-1 u prostorijama Policijske stanice (PS) Miljevina.

Naredne sedmice nastavit će se suđenja za zločine počinjene u Zvorniku, Brčkom, Konjicu, Vlasenici, Stocu, Kotor-Varoši, Prijedoru i Bileći.

Izvor: avaz.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika