NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Sutra radno otvaranje džamije sa obrazovnim centrom u Dubnici

... | 24. Januara 2019.
11:06
Kalesija Online

Medžlis Islamske zajednice Kalesija poziva na radno otvaranje džamije Abdullaha Muhammeda Mu'minaha sa obrazovnim centrom i kućom imama u naselju Dubnica, koje će se održati u petak (prije i poslije džume), 25. januara 2019. god. / 19. džumadel-ula 1440. god. po Hidžri, sa početkom u 11:30 sati.

Izgradnja modernog džamijsko-obrazovnog kompleksa u naselju Dubnica, Medžlis Islamske zajednice Kalesija, počela je u jesen 2017. godine. Nakon što su okončane sve pripreme i pribavljene neophodne dozvole, u mjesecu augustu 2017. godine započeti su pripremni radovi; prvo zemljani a vrlo brzo i građevinski. Izgradnja kompleksa trajala je do mjeseca oktobra 2018. godine kada su okončani i radovi na vanjskom uređenju (prva faza).

U periodu od završetka građevinskih radova, kao i radova na vanjskom uređenju (prva faza), vršene su pripreme za radno otvaranje kompleksa, te su izvođeni radovi na unutarnjem uređenju objekta. U međuvremenu završena je i administrativna procedura, te je na 52. redovnoj sjednici Rijaseta IZ u BiH donešena odluka o formiranju džemata Dubnica čime je ovaj džemat postao 28. džemat u sastavu Medžlisa Islamske zajednice Kalesija.

Donator izgradnje džamije Abdullaha Muhammeda Mu'minaha sa obrazovnim centrom i kućom imama je Hani bin Mu'minah, ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH, koji je zajedno sa svojom porodicom; braćom, sestrom i majkom, a pred dušu svog rahmetli oca Abdullaha, uvakufio sredstva od kojih je izgrađena džamija sa obrazovnim centrom. Pored doniranih sredstava neophodno je bilo obezbijediti nedostajuća sredstva za opremanje unutrašnjosti džamije i centra, kao i za vanjsko uređenje. Vakifi iz Dubnice, kao i vakifi iz ostalih naših džemata, odazvali su se pozivu i pomogli svojim prilozima izgradnju modernog džamijsko-obrazovnog kompleksa u Dubnici.

Radnom otvaranju, koje će se održati u petak (prije i poslije džume), prisustvovat će i donator, NJ. E. Hani bin Mu'minah, a svečano otvaranje džamije prema planu bit će tokom 2019. godine, jer je neophodno obezbijediti nedostajuća sredstva za završetak svih radova.

Svečanosti će prisustvovati i muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. Muftijstvo tuzlansko, kao i Rijaset IZ u BiH, nesebično su pomogli u realizaciji ovog projekta.

Prema protokolu, na svečanosti radnog otvorenja džamije Abdullaha Muhammeda Mu'minaha sa obrazovnim centrom i kućom imama u naselju Dubnica, koja će početi u 11:30 sati (prije džume), obratit će se:

  • Predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Kalesija,
  • Donator, NJ. E. Hani bin Muhammed Mu'minah,
  • Muftija tuzlanski

Organizatori pozivaju sve zainteresovane da svojim prisustvom uveličaju svečanost.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, Najave