NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

“Svaka kap majčinog mlijeka je bitna”

... | 13. Aprila 2019.
11:46
Kalesija Online

U organizaciji Asocijacije žena MIZ Kalesija održano je predavanje na temu dojenja. Predavanjue je održala mama savjetnica za dojenje Alma Kuljanin. Majčino mlijeko je najbolja hrana za novorođenče. Međutim, po rođenju bebe mnoge majke se suoče sa raznim problemima te su im savjeti stručnih osoba i relevantne informacije itekako potrebne kako bi nastavile sa procesom dojenja. Zbog toga se širom zemlje organizuju predavanja na pomenutu temu.

“U posljednje vrijeme se jako puno priča o dojenju zahvaljujući društvenim mrežama pomoću kojih mame savjetnice mogu da savjetuju buduće i sve druge majke. Na taj način pomažu njihovo nastojanje da doje. Najvažnija stvar je odlučiti dojiti još u trudnoći. Istraživanja su pokazala da sve one mame koje su još u trudnoći odlučile da doje svoju bebu dojile su dosta uspješno. Važno je steći samopouzdanje i pripremiti svoju okolinu da bude podrška kako u dojenju tako i drugim izazovima poslije porođaja. Također, važno je ne odustati”-kazala je Alma Kuljanin prva mama savjetnica za dojenje na području grada Tuzla.

Mama savjetnica ističe da se posebna pažnja i akcenat stavlja i na mame koje su odlučile da prestanu dojiti svoje bebe, jer nije lahko odlučiti se na prestanak nakon određenog perioda, nije lahko ni mami ni bebi.

“Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije savjetuje se isključivo dojenje prvih šest mjeseci. Isključivo dojenje znači bez upotrebe vode, čaja i bilo kojih drugih tekućina osim vitaminskih kapi i lijekova po preporuci pedijatra. Zatim, nastavak dojenja uz odgovarajuću čvrstu hranu do druge godine a i duže ukoliko to žele majka i beba” dodaje Kuljanin.

Ono što je još istakla Alma Kuljanin na predavanju u Kalesiji, jeste da je od izuzetne važnosti za dojenje odmah po rođenju zdravu bebu sastaviti sa majkom, koža na kožu. Sva Baby friendly porodilišta slijede ovaj primjer koji je jako uspješan i važan korak ka dojenju.

Majčino mlijeko ima jedinstven sastav i potpuno je prilagođeno djetetovim potrebama. U sebi sadrži brojne obrambene tvari koje štite vašu bebu od upala i bolesti. Idealne je temperature, dostupno je i – besplatno. Dojenje, dokazano, pozitivno utječe na razvoj i zdravlje djeteta sve do odrasle dobi.

Majčino mlijeko ima najpovoljniji sastav nutrijenata, potreban za pravilan rast bebe. Dojenje ima važan psihološki efekt na vezu između majke i djeteta. Dijete se pri dojenju osjeća blisko svojoj mami, a time i sigurnije, što stvara snažnu emocionalnu vezu, a bebi pruža nježnost, pažnju i utjehu.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme