NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Svako šesto dijete u BiH u dobi od 13 do 15 godina je stalni pušač

... | 31. Maja 2020.
10:26
Kalesija Online

Svjetski dan bez duhana se širom svijeta obilježava 31. maja, a ovogodišnja tema ukazuje kako duhanska industrija nastavlja ciljati djecu i mlade kao svoje buduće konzumente, navodi se u saopćenju Udruženja PROI.

SYDNEY, AUSTRALIA – AUGUST 01: In this photo illustration a man smokes on August 1, 2013 in Sydney, Australia. In a plan announced today, the government will increase the excise on tobacco by 12.5 per cent annually over the next four years, raising over AUD$5 billion. The hike is estimated to increase the cost of cigarettes by AUD$5 by 2016, and is the first increase in the tobacco excise since 2010. (Photo by Cameron Spencer/Getty Images)

Svjetska zdravstvena organizacija u kampanji pod nazivom #TobaccoExposed ističe kako su duhanske kompanije modernizirale svoje marketinške strategije i nastavile ciljati djecu i mlade sa tradicionalnim duhanskim proizvodima, ali i sa novim poput elektronskih cigareta i duhanskih proizvoda baziranih na tehnologiji zagrijavanja.

U saopćenju se ističe da rezultati istraživanja u Bosni i Hercegovini pokazuju alarmantno stanje u vezi pušenja među djecom. Svako šesto dijete u dobi od 13 do 15 godina u Bosni i Hercegovini je stalni pušač. Iz Udruženja PROI traže hitno usvajanje zakona o kontroli duhana koji će osigurati zabranu pušenja na javnim mjestima i zabranu reklamiranja, promocije i sponzoriranja duhanskih proizvoda.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika