Kalesija

Svakodnevno konzumiranje pržene hrane povećava rizik od rane smrti

Ako svakodnevno jedete jednu ili više porcija pržene hrane imate veći rizik od prerane smrti uzrokovane kardiovaskularnim problemima, rezultati su studije koja je objavljena u medicinskom časopisu BMJ. Na štetne učinke prekomjernog konzumiranja prežene hrane već dugo se upozorava, a negativni učinci s povećani rizik od razvoja dijabetesa, srčanih bolesti i pretilosti.

Timovi istraživača s Univerziteta Iowa i Univerziteta Washington istraživali su kako konzumiranje pržene hrane utječe na žene u postmenopauzi. Ispitali su više od 100.000 žena u dobi od 50 do 79 godina. Nakon što su uzeli u obzir druge faktore načina života, istraživači su zaključili da je svakodnevno konzumiranje pržene hrane povezano s prijevremenom smrću koju uzrokuju srčani problemi.

Iako su u istraživanju učestvovale žene u menopauzi, istraživači ističu da se rezultati mogu primijeniti i na druge grupe ljudi, bez obzira na godine ili spol.

Onima koji preferiraju prženu piletinu i često je konzumiraju rizik od rane smrti povećan je za 13 posto, dok je za ljubitelje pržene ribe rizik od rane smrti nešto manji i iznosi oko 7 posto.

klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

    Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

    Komentari

    Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

    Otvorena Roditeljska kuća u Tuzli

    Islamska zajednica utvrdila cijenu kurbana za 2024. godinu

    Kadetkinje ŽOK “Bosna” Kalesija u Gračanici igraju poluf …

    Objavljeni javni pozivi za učešće u IMPAKT Inkubatoru poslovnih ide …

    JU Centar za socijalni rad Kalesija: Edukacija na temu “Psihosocijal …

    CLOSE
    CLOSE