NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Svakodnevno konzumiranje pržene hrane povećava rizik od rane smrti

... | 26. Januara 2019.
18:50
Kalesija Online

Ako svakodnevno jedete jednu ili više porcija pržene hrane imate veći rizik od prerane smrti uzrokovane kardiovaskularnim problemima, rezultati su studije koja je objavljena u medicinskom časopisu BMJ. Na štetne učinke prekomjernog konzumiranja prežene hrane već dugo se upozorava, a negativni učinci s povećani rizik od razvoja dijabetesa, srčanih bolesti i pretilosti.

Timovi istraživača s Univerziteta Iowa i Univerziteta Washington istraživali su kako konzumiranje pržene hrane utječe na žene u postmenopauzi. Ispitali su više od 100.000 žena u dobi od 50 do 79 godina. Nakon što su uzeli u obzir druge faktore načina života, istraživači su zaključili da je svakodnevno konzumiranje pržene hrane povezano s prijevremenom smrću koju uzrokuju srčani problemi.

Iako su u istraživanju učestvovale žene u menopauzi, istraživači ističu da se rezultati mogu primijeniti i na druge grupe ljudi, bez obzira na godine ili spol.

Onima koji preferiraju prženu piletinu i često je konzumiraju rizik od rane smrti povećan je za 13 posto, dok je za ljubitelje pržene ribe rizik od rane smrti nešto manji i iznosi oko 7 posto.

klix.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Magazin