NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Svojim fotografijama Almir otkriva potpuno novi svijet

... | 25. Februara 2020.
19:07
Kalesija Online

Almir Rizvanović fotografijom otkriva potpuno novi svijet. Sve ono što ne možemo da zapazimo “golim okom”, on uspije fotoaparatom. Možda zvuči nevjerovatno, ali njegova specijalnost je fotografisanje gljiva. S obzirom da se bavi uzgojem gljiva, sami ciklus razvoja istih, postao mu je privlačan i želio je to zabilježiti. Tako su i nastale prve fotografije. Svaka gljiva ima svoju ljepotu, kaže Almir, pa i one koje možda nama lajicima ne bi privukle pažnju, on fotografijom od istih napravi potpunu transformaciju.

“Ja to samo iz hobija radim, pomažem drugim ljudima u determinaciji gljiva. Imam na facebook-u grupu gdje pokazujem kako članovi mogu sami da uzgajaju gljive u stanu”, kazao je za NEON Televiziju Almir, koji je prije šest godina iz Sarajeva preselio u Austriju.

U stanu uzgaja nekoliko vrsta gljiva. Veliki je zaljubljenik u prirodu, a to je najbolje mjesto gdje može pronaći nešto što će mu privući pažnju i zabilježiti.

“Kad idem u šumu, tražim gljive ponesem fotoaparat, kada vidim neku gljivu ako je na finom mjestu onda je fotografišem, nije bitno koja je vrsta u pitanju”.

U prirodi, družeći se sa fotoaparatom najviše voli provoditi slobodno vrijeme. Posveti se najvećoj ljubavi, fotografiji. Kada ide u šumu pronalaziti gljive sa sobom često povede i djecu, koji iako mali već znaju neke vrste gljiva, znaju koje su za konzumiranje, a koje ne.

Fotografije ne prodaje, nego ih rado pokloni ako se nekome svide.

“Nemam nikakvog profita od ovoga što radim, da je tako onda to ne bi bio hobi. Kome se sviđa moja fotografija i želi je izraditi, ja mu pošaljem preko e-maila u punoj rezoluciji. Također, sin od 4. godine zna dosta vrsta gljiva, zna koje su jestive, a koje da “šutamo”, dodaje Almir.


Almir, kao što je već kazao, radi na determinaciji gljiva. Osim što mu je posao da prepozna jestive od otrovnih gljiva, on vidi taj svijet potpuno drugim očima. Neke od njih prvi put smo i vidjeli na njegovim fotografijama. Priroda nam sama nudi čari i ljepote koje uz malo pažnje možemo zapaziti. Almir je spreman i sa drugim ljudima podijeliti znanja i iskustva ako nekoga zanima uzgoj gljiva. Za svaki savjet stoji na raspolaganju, ljubiteljima ovog malo neobičnog zanimanja.

Administrator je dvije facebook grupe, namijenjene korisnicima iz Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja. Na tim stranicama objavljuje i čarobne fotografije koje zabilježi.

Facebook stranice:

https://www.facebook.com/groups/459663684825325/

https://www.facebook.com/groups/2003401716654928/

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Magazin