NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

SZO: Očekuje se kraj pandemije korona virusa ove godine

... | 19. Januara 2022.
12:01
Kalesija Online

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za vanredne situacije Majkl Rajan izjavio je jučer da bi pandemija virusa korona mogla da bude gotova ove godine ukoliko se brzo riješe problemi u dostupnosti vakcina i lijekova.

Govoreći tokom panel diskusije koju je organizovao Svjetski ekonomski forum, doktor Rajan je poručio da “virus možda nikada neće nestati” jer takvi pandemijski virusi “na kraju postaju dio ekosistema”, prenosi agencija AP.

Ali, kako je naveo, postoji šansa da se okonča vanredna situacija u javnom zdravstvu ove godine ukoliko se urade stvari o kojima je već diskutovano.

SZO je ocijenila da postoji neravnoteža u vakcinaciji protiv korone između bogatih i siromašnih zemalja i navela da je to “moralni neuspjeh”.

Kako navodi AP, manje od 10 odsto ljudi u siromašnijim zemljama primilo je jednu dozu vakcine protiv virusa korona.

“Ono što treba da uradimo je da dostignemo nizak nivo incidencije bolesti uz maksimalnu vakcinaciju naše populacije, ali tako da niko ne mora da umre”, rekao je Rajan.

On je ukazao da je “nesreću” izazvao poremećaj društvenog, ekonomskog i političkog sistema, a ne virus korona.

Rajan se takođe uključio u debatu o tome da li virus korona treba smatrati endemskom bolešću.

“Endemska malarija ubija stotine hiljada ljudi. Endemsko samo po sebi ne znači dobro. Endemsko samo znači da je tu zauvijek”, poručio je on.

Zvaničnici javnog zdravlja upozorili su da je malo vjerovatno da će korona biti iskorijenjena i tvrde da će i dalje nastaviti da ubija ljude, iako na mnogo nižim nivoima, čak i nakon što postane endemski.

RTV Slon/Nezavisne novine

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika