NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Archive: Magazin Subscribe to Magazin

Starinska poslastica koja nikad neće izaći iz mode

Written by | 22. Septembra 2018. | Komentari isključeni za Starinska poslastica koja nikad neće izaći iz mode
Sočna i slatka knedla jedno je od onih jela koje možemo jesti kao glavno jelo ili kao desert. Knedle su prava asocijacija na bakinu kuhinju te svakom ko ih jede vraćaju poznate mirise i okuse djetinjstva. Sočna i slatka knedla jedno je od onih jela koje možemo jesti kao glavno jelo ili kao desert. Knedla je jelo s pričom i zanimljivom tradicijom. U ovom ili onom obliku poslužuju se već veoma dugo na stolovima širom svijeta. U Mađarskoj se zovu galuska ili nokedli, u Njemačkoj Spätzle, Knöpfle ili Knödel, slovački specijalitet zove se knedliček, u engleskoj verziji ove okruglice su dumplings, a imamo i poznate češke buhtlice. Osim klasičnih knedli od krompirovog tijesta, postoje i razne varijacije na temu: knedle od sira ili knedle od jabuka. Mogućnosti su zaista brojne,

Zbog čega i na koji način koristiti kurkumu, jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova

Written by | 14. Septembra 2018. | Komentari isključeni za Zbog čega i na koji način koristiti kurkumu, jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova
Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, Zingiberaceae, koja raste uglavnom u južnoj Aziji. Od njenog korijena pravi se začin upečatljive žute boje, koju duguje sastojku kurkuminu. O značaju, djelotvornosti i upotrebi kurkume za naš portal piše Amela Ivković O'Reilly, članica Udruženja nutricionista Irske, Udruženja nutricionista Velike Britanije, Kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije i Dip. NT, M.B.A.N.T M.N.T.O.I M.R.S.M. Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin. U ayurvedskoj medicini kurkuma je poznata kao biljka koja jača i njeguje organizam. Kurkuma se koristi za: • jačanje probave • obnavljanje crijevne flore • smanjenje nadutosti • čišćenje jetre i žučnog mjehura • normalizaciju

Mliječni proizvodi u borbi protiv mnogih zdravstvenih problema

Written by | 7. Septembra 2018. | Komentari isključeni za Mliječni proizvodi u borbi protiv mnogih zdravstvenih problema
Čak i ako niste ljubitelj mlijeka, imajte na umu velike zdravstvene dobrobiti ovog napitka. Pijete li ga dovoljno? Mlijeko i mliječni proizvodi preporučuju se kao dobar izvor kalcijuma, osobito za žene kojima u kasnijem životnom periodu prijeti osteoporoza. I dok je dio ljudi pravi ljubitelj mlijeka i mliječnih proizvoda, dio ljudi ne sjeti se popiti ni minimalnu potrebnu količinu ovog napitka dnevno. Niz dobrobiti kojima doprinosi najobičnija čaša mlijeka zlata je vrijedan, osobito stoga što sprječava razvoj mnogih bolesti, piše “Dnevno“… Borba protiv pretilosti U borbi s kilama mnogi će izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode, što je sasvim pogrešan potez jer je upravo kalcijum kojim obiluju mliječni proizvodi značajan faktor u procesu mršavljenja. Naime, hrana

Nacionalni spomenici TK: Konak – Vijećnica u Gračanici

Written by | 4. Septembra 2018. | Komentari isključeni za Nacionalni spomenici TK: Konak – Vijećnica u Gračanici
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2009. godine, proglasila je „Historijsku građevinu Konak – Vijećnica u Gračanici“, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Zgrada Konaka – Vijećnice u Gračanici građena je u pseudomaurskom stilu. Izgrađena je kao Konak 1887. godine a u Vijećnicu adaptirana 1891. godine. Iako je arhitekt nepoznat, ova je zgrada dobar primjer stila koji je u Bosni usvojen za vrijeme austrougarskog perioda i koji je kombinirao elemente klasičnog preporoda i pseudomaurskog manira, kao i glavne moderne evropske stilove s regionalnim. Elementi pseudomaurskog manira zastupljeni su na fasadama: dvoslojno bojena fasada, ulazni portal, prozori i reljefna bojena dekoracija. Zgrada Konaka – Vijećnice u Gračanici ima visoku ambijentalnu vrijednost u gradskom

Petnaest razloga zašto je voda tako dobra za naš organizam

Written by | 2. Septembra 2018. | Komentari isključeni za Petnaest razloga zašto je voda tako dobra za naš organizam
Blizu 60 posto našeg tijela čini voda, što govori koliko je bitno da tijelo održavamo hidratiziranim. Portal Medical News Today naveo je 15 beneficija konzumiranja vode. 1. Voda podmazuje zglobove Hrskavica koja se nalazi u zglobovima i diskovima kičme sadrži blizu 80 posto vode. Dugotrajna dehidracija može dovesti do bolova u zglobovima. 2. Stvara slinu i sluz Slina pomaže u varenju hrane i čini usta, nos i oči vlažnim. To sprečava trenje i oštećenje. Konzumiranje vode također čini usta čistim i smanjuje truljenje zuba. 3. Tijelo snabdijeva kisikom Krv sadrži više od 90 posto vode i ona doprema kisik do različitih dijelova tijela. 4. Poboljšava zdravlje i ljepotu kože Dehidracija čini kožu osjetljivom, dovodi do njenog preranog starenja i stvaranja bora. 5. Oblaže

Male kućne čarolije koje će vam olakšati život

Written by | 31. Avgusta 2018. | Komentari isključeni za Male kućne čarolije koje će vam olakšati život
Mrlje od vina možete očistiti dok su još svježe tako da odjeću natopite u malo mineralne vode i isperete. Također, na mrlju možete staviti puno soli i ostaviti da djeluje desetak sati, nakon čega je potrebno mrlju dobro iščetkati. Ako prilikom kuhanja krompira dodate u vodu malo ulja, krompir će se brže skuhati. Sir ćete najlakše izribati ako ribež prethodno namažete uljem. Kako vam mlijeko ne bi iskipjelo, rub posude namažite maslacem. Spriječite truljenje voća uz pomoć bijelog luka – jednostavno u posudu s voćem stavite nekoliko režnjeva češnjaka. Ako želite otkloniti neugodne mirise sa tepiha, iz cipela ili tenisica, pospite po tepihu sodu bikarbonu, odnosno unutrašnjost tenisica ili cipela. Ostavite neko vrijeme i očistite. Slavine u kuhinji i kupatilu premažite

Nova pjesma Armina Muzaferije: Istinita priča o ljubavi Džehve i Hajrudina

Written by | 15. Avgusta 2018. | Komentari isključeni za Nova pjesma Armina Muzaferije: Istinita priča o ljubavi Džehve i Hajrudina
Pjevač Armin Muzaferija prvi dan Kurban-bajrama vjernu publiku obradovat će pjesmom “Džehva”. Autor teksta je Džemaludin Latić, muzike Alen Lemešević, dok aranžman potpisuje Adnan Mušanović. Spot je snimala produkcija Gotiva, pod dirigentskom palicom režisera Murisa Beglerovića. – Ovo je najozbiljnija pjesma u mojoj dosadašnjoj karijeri. Sve su mi pjesme naravno drage, za svaku od njih me vežu posebne emocije, ali ova mi je nekako ipak ispred ostalih. Upravo zbog toga bit će objavljena prvog dana Kurban-bajrama. Muziku potpisuje moj dugogodišnji prijatelj Alen Lemešević, a tekst profesor Džemaludin Latić kojeg izuzetno cijenim i volim. Ova divna pjesma pokazuje jednog mnogo ozbiljnijeg Armina Muzaferiju u svakom smislu. Sva ljepota bosanske tradicije je

Najveći Kur’an na svijetu ispisan u drvetu

Written by | 12. Avgusta 2018. | Komentari isključeni za Najveći Kur’an na svijetu ispisan u drvetu
Najveći Kur’an na svijetu ispisan u drvetu izložen je u Indoneziji i privlači veliku pažnju turista koji posjećuju ovu zemlju, javlja Anadolu Agency (AA). U indonezijskom gradu Palembangu nalazi se Muzej Al-Akbar, u kojem je izložen najveći Kur’an na svijetu ispisan na drvenim pločama visine 1,77 i širine 1,4 metra. Autor ovog jedinstvenog primjerka Kur’ana je indonezijski kaligraf Shofwatillah Mohzaib. U razgovoru s novinarom AA kazao je kako mu je trebalo devet godina da svih 30 džuzeva Kur’ana prenese na drvo. Obzirom da nije imao značajnu materijalnu podršku, te obzirom na činjenicu da je drvo koje je koristio vrlo rijetko, Mohzaib ističe kako je s radom počeo 2001. a završio 2009. godine. Inspiracija iz snova Dodaje kako je na ideju ispisivanja Kur’ana na drvetu

Korisni savjeti: Zbog ovoga više nikad nećete bacati košpice iz lubenice

Written by | 8. Avgusta 2018. | Komentari isključeni za Korisni savjeti: Zbog ovoga više nikad nećete bacati košpice iz lubenice
Lubenica uz vodu i šećer sadrži vitamin A, vitamine B1 i B2, vitamin C, kalcij, kalij, magnezij, fosfor, željezo te cink. Ovo ukusno voće je idealno za čišćenje organizma pa ne čudi da je dopušteno i u mnogim dijetama. A ako ste i vi među onima koji prije nego krenu jesti, lubenicu pedantno očiste od košpica, možda ćete dobro razmisliti o promjeni te navike jer su neka istraživanja pokazala kako su košpice lubenice jako dobre za zdravlje, piše T-portal. Ipak, ovdje treba naglasiti kako je bitno da se košpice jedu same za sebe, kako biste dobili najbolje sastojke: proteine vitamin B, magnezij i zdrave masne kiseline. U nešto više od 20 grama košpica ima čak 10 grama proteina, a ovi su sastojci bitni za zdravu razinu holesterola, djeluju protuupalno i općenito čuvaju

U Lipnici kod Tuzle proizvode se prve bh. prirodne gumene bombone

Written by | 6. Avgusta 2018. | Komentari isključeni za U Lipnici kod Tuzle proizvode se prve bh. prirodne gumene bombone
Paletu domaćih proizvoda koje pripremaju ruke Bosanaca i Hercegovaca od nedavno su upotpunile i prve prirodne gumene bombone koje se proizvode u prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle. Emir Bulić iz Tuzle prošle godine samostalno je pokrenuo mali biznis u okviru kojeg se u njegovom pogonu proizvode gumene bombone na čijoj deklaraciji je navedeno da je riječ o 100 posto prirodnom proizvodu koji je nastao u Bosni i Hercegovini. (FOTO:Klix) Na pokretanje ovog biznisa Bulića je potakla savjest. Naime, kako nam kaže, njegove dvije kćerke i sin svakodnevno konzumiraju gumene bombone, a kako bi njima, ali i svim ostalim mališanima u našoj zemlji ponudio kvalitetnu slasticu, odlučio je pokrenuti ovu priču. Prvenstveno je recepturu pokušao napraviti u saradnji s Tehnološkim fakultetom
Edin Ramić