NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Archive: Magazin Subscribe to Magazin

Tokom karantina u svom stanu istrčao 511 kilometara

Written by | 1. Aprila 2020. | Komentari isključeni za Tokom karantina u svom stanu istrčao 511 kilometara
Ovaj strastveni trkač je po završetku karantina izračunao da je za 50 dana istrčao tačno 511 kilometara ili oko 12 maratona, što je zavidan rezultat čak i za mnoge mlade trkače, posebno ako se imaju u vidu okolnosti u kojima je ostvario ovaj poduhvat Li Zhanzhe, 66-godišnji Kinez iz Pekinga, veliki zaljubljenik u trčanje, tokom karantina uvedenog zbog koronavirusa svaki dan je trčao u svom stanu krug u dužini od oko 10 metara kroz dnevni boravak i kuhinju, prenosi Anadolu Agency (AA). Kako pišu kineski mediji, ovaj strastveni trkač je po završetku karantina izračunao da je za 50 dana istrčao tačno 511 kilometara, ili oko 12 maratona, što je zavidan rezultat čak i za mnoge mlade trkače, posebno ako se imaju u vidu okolnosti u kojima je ostvario ovaj poduhvat. Ispričao

Pozorište mladih Tuzla: Online prikazivanje predstave “Weseljaci”

Written by | 26. Marta 2020. | Komentari isključeni za Pozorište mladih Tuzla: Online prikazivanje predstave “Weseljaci”
Pozivajući građane da se pridržavaju svih mjera prevencije širenja koronavirusa izdatih od strane nadležnih ustanova, Pozorište mladih Tuzle nastavlja sa online prikazivanjem snimaka pozorišnih predstava nastalih u produkciji Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle. Za srijedu 25.3.2020.godine u 20.00h na svojoj facebook stranici organizuje online prikazivanje predstave  “Weseljaci” (Režija: Adnan Mujkić) nastale u produkciji Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle 2014. godine.  U navedenom terminu emitujemo snimak predstave napravljen prilikom izvođenja predstave na sceni Narodnog pozorišta Toša Jovanović, Zrenanin. Predstava je po sadržaju komedija koja na komičan način priča važnu priču o svima nama. Nije namijenjena za uzrast ispod 14 godina. Kako bismo

Najskuplji začin na svijetu: Za 450 grama šafrana ručno se ubere 70.000 cvjetića

Written by | 14. Marta 2020. | Komentari isključeni za Najskuplji začin na svijetu: Za 450 grama šafrana ručno se ubere 70.000 cvjetića
Etimološki gledano, riječ šafran potječe od staro-francuske reči safran, a ona dolazi od latinskog izraza safranum, koji je zapravo izvučen iz arapskog za’farān, iliti perzijskog zarparan. U prijevodu znači „zlatna struna” ili „zlatne niti”. Šafran svakako i do danas jeste ostao – zlata vrijedan. Ne samo da je najskuplјi začin na svijetu, već je najskuplja hrana na svijetu. Parametar za to jeste njegova količina i težina u odnosu na cijenu. Razlog zbog kog je šafran tako skup, jeste činjenica da je sama biljka veoma zahtjevna za gajenje. Pored toga, napor ljudi koji ga beru takođe doprinosi visokim cijenama. Šafran potječe od bljke crocus sativus, koja cvjeta jednom godišnje, a na sebi ima samo po tri tanke latice. To znači da se za 450

Svojim fotografijama Almir otkriva potpuno novi svijet

Written by | 25. Februara 2020. | Komentari isključeni za Svojim fotografijama Almir otkriva potpuno novi svijet
Almir Rizvanović fotografijom otkriva potpuno novi svijet. Sve ono što ne možemo da zapazimo “golim okom”, on uspije fotoaparatom. Možda zvuči nevjerovatno, ali njegova specijalnost je fotografisanje gljiva. S obzirom da se bavi uzgojem gljiva, sami ciklus razvoja istih, postao mu je privlačan i želio je to zabilježiti. Tako su i nastale prve fotografije. Svaka gljiva ima svoju ljepotu, kaže Almir, pa i one koje možda nama lajicima ne bi privukle pažnju, on fotografijom od istih napravi potpunu transformaciju. “Ja to samo iz hobija radim, pomažem drugim ljudima u determinaciji gljiva. Imam na facebook-u grupu gdje pokazujem kako članovi mogu sami da uzgajaju gljive u stanu”, kazao je za NEON Televiziju Almir, koji je prije šest godina iz Sarajeva

Napravite sami kolač s pekmezom

Written by | 24. Februara 2020. | Komentari isključeni za Napravite sami kolač s pekmezom
Ako želite ukusnu poslasticu, a pritom da je jednostavna za napraviti, onda je preporuka kolač sa pekmezom. U nastavku pročitajte recept i pripremu kolača. Sastojci: 160 g maslaca, 160 g šećera, 1 vanilin šećer, 3 jaja, 160 g brašna, 1 prašak za pecivo, malo kore i soka od limuna, 250 ml slatkog vrhnja, pekmez od jagoda ili malina, šećer u prahu za posipanje. Priprema: 1. Umutiti maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati izrendanu koru limuna i sok od limuna.2. Viljuškom blago umutiti jaja pa ih dodati umućenom margarinu i mutiti dok se sve ne sjedini.3. Prosijati zajedno brašno s praškom za pecivo i umiješati u smjesu. Smjesu podijeliti na dva dijela i peći dvije kore u okruglom kalupu prečnika 20 cm na 180 stepeni oko 30

Saša Kovačević u Mejdanu za 8. mart

Written by | 13. Februara 2020. | Komentari isključeni za Saša Kovačević u Mejdanu za 8. mart
Jedan od najpopularnijih muzičara mlađe generacije na našem govornom području, Beograđanin Saša Kovačević romantičnim će hitovima uljepšati proslavu 8. marta u Tuzli. Na Dan žena ovaj pijanista, dizajner zvuka zemunske Akademije umetnosti i pjevač, nastupit će u velikoj dvorani Mejdana. Na svojim oficijelim stranicama na internetu Kovačević je uz listu najavljenih datuma za nastupe u austrijskom Koblachu, Celju, Cirihu i Zagrebu dodao i Tuzlu i pored ove najave istaknuo datum Međunarodnog dana žena. On trenutno privodi kraju snimanje novog albuma koji će osim na maternjem izdati i u verzijina španskom jeziku. Informaciju o koncertu u Tuzli potvrdio je iz Dominikanske republike gdje od početka februara snima kadrove za ukupno četiri spota koji će biti objavljeni

Selmine savršene palačinke

Written by | 7. Februara 2020. | Komentari isključeni za Selmine savršene palačinke
Selma Andelić mlada je poduzetnica, koja je nedavno otvorila palačinkaru u Živinicama. Ideja o pokretanju biznisa čekala je dvije godina. Konačna odluka donesena je prije nekoliko mjeseci, nakon saznanja o start up projektima koji se nude mladim osobama, a koje žele pokrenuti vlastiti biznis. Iako je na samom početku poslovanja palačinkara “Čokomanija” privukla je veliki broj ljubitelja ove poslastice. Pogledajte i kako nastaju savršene palačinke…

Bibliotekarki Fatimi Jahić ljubav prema knjizi presudila u odabiru zanimanja

Written by | 5. Februara 2020. | Komentari isključeni za Bibliotekarki Fatimi Jahić ljubav prema knjizi presudila u odabiru zanimanja
“Nikada nećete naći odanijeg prijatelja od knjige” rekao je davno Ernest Hemingvej. I zaista je tako. Da je knjiga naš vjerni prijatelj složila se i bibliotekarka Fatima Jahić iz Kalesije, koja se sa knjigom druži 23. godine. Osim što radi u biblioteci i što je okružena knjigama, kako kaže, najbitnije je voljeti knjigu. Uživati u svakoj ispisanoj riječi na stranicama i radovati se novom “udomljavanju” štiva koje ste pripremili za čitanje. Mnoga prijateljstva su rođena između biblitetskih polica, a to je i čar njenog posla. Za svaku osobu koja posjeti njeno carstvo dočeka sa toplim osmijehom i sigurno ćete se ponovo vratiti i obogatiti repertoar novim knjigama. Fatima je podijelila svoju priču o prvim susretima sa bibliotekom, koja je djelovala

The Economist: Bosna i Hercegovina treća na svijetu po odlivu mozgova

Written by | 3. Februara 2020. | Komentari isključeni za The Economist: Bosna i Hercegovina treća na svijetu po odlivu mozgova
Najpametniji ljudi, koji su jedina šansa da se siromašne zemlje izvuku iz teške ekonomske situacije, upravo zbog takve situacije i odlaze.  Kada ljudi u bogatim zemljama brinu zbog migracija, oni obično misle na slabije plaćenu radnu snagu koja se na tržištu rada bori za poslove građevinskih radnika, perača posuđa ili pomoćnih radnika u poljoprivredi. ⁠ ⁠Kada ljudi u zemljama u razvoju brinu zbog migracija, oni su uglavnom zabrinuti zbog odlaska najpametnijih i najtalentovanijih inženjera, ljekara, naučnika u IT firme, bolnice ili na univerzitete razvijenog svijeta, piše časopis The Economist. Ovaj list je juče na svom Linkedin profilu objavio dolje prikazanu infografiku, napravljenu na osnovu podataka iz Izvještaja o globalnoj konkurentnosti

Živiničanka Selma Andelić otvorila palačinkaru i postala uspješna poduzetnica

Written by | 31. Januara 2020. | Komentari isključeni za Živiničanka Selma Andelić otvorila palačinkaru i postala uspješna poduzetnica
Selma Andelić mlada je poduzetnica, koja je nedavno otvorila palačinkaru u Živinicama. Ideja o pokretanju biznisa čekala je dvije godina. Konačna odluka donesena je prije nekoliko mjeseci, nakon saznanja o start up projektima koji se nude mladim osobama, a koje žele pokrenuti vlastiti biznis. Iako je na samom početku poslovanja palačinkara “Čokomanija” privukla je veliki broj ljubitelja ove poslastice. “Svima kada sam rekla šta planiram od svih sam dobila podršku, ali je bilo i komentara hoćeš li moći veliki je to poduhvat. Rekla sam da ću otvoriti palačinkaru, da želim da se borim, idem naprijed, neću da razmišljam o zatvaranju. Naravno da je bilo potrebno puno hrabrosti, ali sam imala podršku momka, roditelja, prijatelja, to me je guralo naprijed”,