NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Archive: Magazin Subscribe to Magazin

Živiničanka Selma Andelić otvorila palačinkaru i postala uspješna poduzetnica

Written by | 31. Januara 2020. | Komentari isključeni za Živiničanka Selma Andelić otvorila palačinkaru i postala uspješna poduzetnica
Selma Andelić mlada je poduzetnica, koja je nedavno otvorila palačinkaru u Živinicama. Ideja o pokretanju biznisa čekala je dvije godina. Konačna odluka donesena je prije nekoliko mjeseci, nakon saznanja o start up projektima koji se nude mladim osobama, a koje žele pokrenuti vlastiti biznis. Iako je na samom početku poslovanja palačinkara “Čokomanija” privukla je veliki broj ljubitelja ove poslastice. “Svima kada sam rekla šta planiram od svih sam dobila podršku, ali je bilo i komentara hoćeš li moći veliki je to poduhvat. Rekla sam da ću otvoriti palačinkaru, da želim da se borim, idem naprijed, neću da razmišljam o zatvaranju. Naravno da je bilo potrebno puno hrabrosti, ali sam imala podršku momka, roditelja, prijatelja, to me je guralo naprijed”,

Savjeti: Šta sa začinima kojima je istekao rok?

Written by | 25. Januara 2020. | Komentari isključeni za Savjeti: Šta sa začinima kojima je istekao rok?
Kada ste zadnji put u kuhanju iskoristili piment, kurkumu ili anis? Polica za začine čest je dodatak brojnih domaćinstava, iako se većina jarkih bočica gotovo nikad ne otvara. Ako već godinama niste dodirnuli egzotičnije začine s police za začine, njihov je rok trajanja sigurno istekao i slobodno ih možete baciti u smeće. Miris jelu Mljeveni začini, naime, imaju rok trajanja od 6 do 12 mjeseci, dok se oni u komadu poput zvjezdanog anisa, ili cimeta u kori mogu koristiti tek malo duže od toga. Začini kojima je istekao rok trajanja u pravilu ne mogu naštetiti, osim ako se u njima nisu nastanili moljci ili plijesan, ali zato značajno gube aromu. Rok trajanja koji se nalazi na pakiranju odnosi se upravo na vrijeme tokom kojeg će dati najviše mirisa

Fuad Halilović pobijedio karcinom, danas pravi perike za bolesnu djecu

Written by | 18. Januara 2020. | Komentari isključeni za Fuad Halilović pobijedio karcinom, danas pravi perike za bolesnu djecu
Kada je prije četrnaest godina obolio od karcinoma, Fuad Halilović ni slutio nije da će on svojom pričom mijenjati živote drugih ljudi.Nekad dječak iza kojeg su dvije transplatacije koštane srži, a danas vlasuljar koji svojim talentom pomaže djeci koja boluju od malignih bolesti. Ekipa našeg portala posjetila je 23-godišnjeg Fuada koji nas je ugostio u svojoj kancelariji u kojoj zajedno s malom, ali probranom ekipom danas izrađuje perike onima kojima je to najpotrebnije. U radnoj atmosferi, dok su se već spremale za nekoga nove perike, Halilović je s nama podijelio svoju životnu priču. Počeo je s najtežim danima koji su već jedanaest godina dio njegove prošlosti. “Moja borba s karcinomom počela je kada sam imao devet godina. Liječen sam tri mjeseca u

Šta je ONA završila?

Written by | 18. Januara 2020. | Komentari isključeni za Šta je ONA završila?
Šta je ONA završila? Jarane, SVE. – Završila je izgradnju moje porodice, otišla pod nož da mi podari djecu (najveće i najljepše ostvarenje za jednog čovjeka), hranila ih, uspavljivala, završila im školske obaveze i čekala da se vrate iz tuđine pa da mirno zaspi. – Završila je jednu bezbrižnu sferu života sa voljenom porodicom i prešla u moju (potpuno nepoznatu) i učinila je posebnom, voljenom, upotpunjenom kao da mi je rod. – Završila izgradnju mostova između porušenih prijateljstava i rodbinskih veza i sklonila nekoliko najhrđavijih hereza. – Završila je psihološko savjetovanje kada sam pucao po šavovima, završila je komunikacije i sve motivacije kada sam oko vrata stezao šalove, završila je građevinu pa smo lagano podizali spratove, završila

“Zabranjeno sekiranje” ili “Bosanka” neobični natpisi na sjekirama Sadika Kalajevca

Written by | 16. Januara 2020. | Komentari isključeni za “Zabranjeno sekiranje” ili “Bosanka” neobični natpisi na sjekirama Sadika Kalajevca
Sadik Kalajevac iz Dubrava Donjih izrađuje suvenire od drveta sa zanimljivim natpisima. Sa izradom suvenira počeo se baviti prije nekoliko godina. Kada ima slobodnog vremena voli da ga provodi u svojoj radionici gdje nastaju drvene sjekire i lule. Ništa to ne bi bilo tako neobično da nije natpisa na istim “Zabranjeno sekiranje”, “Bosanka” ili neki drugi natpis po želji kupaca. Baš kao takvi su privukli i simpatije kupaca. Sadik je objasnio i na koji način nastaje jedan suvenir. “Sve se radi ručno od samog početka obrade drveta do završnice kada se pali šara, vrše natpisi, lakira i suši. Pa otprilike treba jedan dan za izradu jednog ovog suvenira, s tim sto se suši kada se lakira još par dana”, kazao je Sadik. Suveniri

Živiničanka Zejna Halilović modernim kreacijama oživjela stari zanat

Written by | 15. Januara 2020. | Komentari isključeni za Živiničanka Zejna Halilović modernim kreacijama oživjela stari zanat
I dok stari zanati polahko izumiru ima i onih ljudi koji su posvećeni istim i žele da svoje znanje prenose na buduće generacije. Upravo je šivenju, kao sada već starom zanatu, još prije 30 godina posvetila se Zejna Halilović. Tada je šivenje bilo jedan od najtraženijih zanata, pa su od raznih materijala šile se torbe, ruksaci, odjevni predmeti. Nakon završetka tekstilne škole u Kladnju, kupila je mašinu i počela šiti. Najviše posla, kaže Zejna, bilo je tokom ratnog perioda prepravljala stare odjevne predmete kako bi sašila suknju ili košulju koja će odgovarati njoj ili nekome bliskom. Ljubav prema ovom poslu rasla je iz dana i dan, a sada zanat prenosi i na kćerku. Ona je oživjela stari zanat, tako što je počela raditi razne moderne kreacije za dom. Sve što

Najbrži način do slasnog Cheesecakea

Written by | 14. Januara 2020. | Komentari isključeni za Najbrži način do slasnog Cheesecakea
Da li ste znali da su neke od najukusnijih poslastica ujedno i najlakše za pripremanje. Dovoljno je i do nekoliko minuta kako bi vaš omiljeni slatkiš bio gotov, a mi vam donosimo recept sjajnog cheescakea koji ćete priprewmiti za svega 15 minuta, dok će te u njegovom čarobnom ukusu uživati tokom ostatka dana. Sastojci: 150 grama mljevenog keksa po želji, 30 grama otopljenog putera, 350 grama krem sira, 125 grama šećera, vanilin šećer, 2 jaja 95 grama kiselog vrhnja ili milerama Priprema: Zagrijte vašu rernu na 160 stepeni, a za to vrijeme kalup za pečenje obložite papirnim korpicama. Kašikom dobro izmješajte keks i otopljeni puter, a potom svaku korpicu napunite smjesom i dobro pritisnite. Na drugoj strani, dobro izmiksajte krem sir i šećer,

Savjeti koji će vam pomoći da postanete sretniji i zadovoljniji sobom

Written by | 13. Januara 2020. | Komentari isključeni za Savjeti koji će vam pomoći da postanete sretniji i zadovoljniji sobom
Stres i anksioznost danas su česta pojava, a boreći se s njima, ljudi često osjećaju još veću tugu.Voljeti sebe je nešto što mnogi od nas ne znaju kako ostvariti i još uvijek uče, prenosi I heart intelligence. Naravno, to nije tako jednostavno, ali jednom kada dostignete najveći nivo ljubavi prema sebi, osjetit ćete mir i ljubav o kakvima ste uvijek sanjali. Naučit ćete i to kako tugu i bol ostaviti iza sebe i krenuti naprijed visoko uzdignute glave. Kada vježbate ljubav prema sebi, rastete sve više svakog dana. Naravno, bit će i onih dana kada ćete se osjećati loše i pomislit ćete kako nemate snage i ne možete nastaviti dalje, ali imat ćete snage i bit će vam divno. Evo i što ćete postići time… Stavljat ćete sebe na prvo mjesto Kada budete vježbali

Paula Batič iz Kaknja proslavila 100.rođendan

Written by | 6. Januara 2020. | Komentari isključeni za Paula Batič iz Kaknja proslavila 100.rođendan
U Kakanj je davne 1947. godine iz Slovenije doselila Paula Batič koja je 4. januara proslavila 100. rođendan. Rođena je u Pečniku kod Idrije 1920. godine. Rođendansku tortu prerezala je zajedno sa načelnikom Općine Kakanj Aldinom Šljivom koji joj je donio i rođendanske poklone. U opuštenom i srdačnom razgovoru sa načelnikom podijelila brojne pojedinosti iz svog privatnog i poslovnog života. – Jedna od njih je svakako u vezi s velikim istraživačkim hobijem. Budući da se često zapućivala na okolne uzvisine u potrazi za rijetkim biljem, uvijek je uz sebe imala šaku soli spremne za slučaj samoodobrane, što bi podrazumijevalo njeno bacanje u oči napadača. Taj svoj odbrambeni patent vješto je krila sve dok sasvim slučajno kćerka Olga, penzionisana prosvjetna

Haris Brkić prvi Bosanac koji je ocjenom 5.0 završio MIT

Written by | 4. Januara 2020. | Komentari isključeni za Haris Brkić prvi Bosanac koji je ocjenom 5.0 završio MIT
Novu, 2020. godinu premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović je započeo prijemom za Harisa Brkića, prvog studenta iz Bosne i Hercegovine koji je sa prosječnom ocjenom 5.0 završio eminentni Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Sjedinjenim Američkim državama. Govoreći o značaju i renomeu ovog instituta, dovoljno je reći da su do sada je iz MIT univerziteta izašla 63 nobelovca i jedno je od američkih sveučilišta s najvećim fundusom za istraživanje.Haris Brkić je rođen 1996. godine u Lukavcu, a trenutno je, nakon diplomiranja svoje školovanje nastavio na postdiplomskom studiju na ovom univerzitetu. Brkić je istaknuo da su ključ uspjeha rad, red i disciplina, kao i dobra organizacija i način na koji se uči.Premijer Tulumović i ministrica obrazovanja