NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Archive: Magazin Subscribe to Magazin

Jedino ljubav može sve: Proslavili smo tri godine NEON Jutra

Written by | 7. Novembra 2019. | Komentari isključeni za Jedino ljubav može sve: Proslavili smo tri godine NEON Jutra
Prošlo je tri godine od prvog uživo javljanja iz studija NEON Jutro. Voditelji su 31. oktobra 2016. godine poželjeli dobro jutro gledateljima. Zajedno smo tri godine budili se i razbuđivali uz muziku, pozitivnu energiju i osmijeh. Smjenjivali su se voditelji, mijenjao koncept i sadržaj emisije, ali je cilj ostao isti. Razveseliti i uljepšati svako novo jutro našim gledateljima. Zajedno smo dijelili lijepe trenutke i iz dana u dan nizalo se međusobno povjerenje. Zahvaljujući njihovoj neizmjernoj podršci i ljubavi jutarnji program postao je gledan širom regije. U NEON jutru jutros smo imali i posebno iznenađenje za naše gledatelje. Specijalan program povodom godišnjice obogatili smo muzikom i divnim gostima. Zapjevali i zasvirali su nam momci iz Akustiko band-a, Ahmed Zulić

Naučnici dešifrirali recept za babilonski gulaš star 4.000 godina

Written by | 4. Novembra 2019. | Komentari isključeni za Naučnici dešifrirali recept za babilonski gulaš star 4.000 godina
Jedan od najstarijih recepata je recept za janjeći gulaš. Namirnice su slične onima koje se koriste i danas. Koristi se meso. Pripremi se voda, doda so, zrnevlje ječma, luk, perzijski luk i mlijeko. Dodate malo prase i bijelog luka. Međutim, neki od sastojaka sve do sada nisu bili otkriveni. Međutim, međunarodni tim naučnika koji je upućen u historiju kulinarstva, hemijske sastojke hrane i klinoformu radio je na dekodiranju ovog jela i još tri najstarija recepta svjetske kuhinje. “To je poput pokušaja rekonstruiranja pjesme, samo jedna bilješka može sve promijeniti”, rekao je Gojko Barjamović, stručnjak za asiriologiju Univerziteta Harvard. Tri ploče na kojima su ispisani recepti datiraju od oko 1730. godine prije Krista, a četvrta je napisana otprilike 1.000

Husein izumio jedinstvenu pržionicu kestena, pravio je pet godina

Written by | 2. Novembra 2019. | Komentari isključeni za Husein izumio jedinstvenu pržionicu kestena, pravio je pet godina
– Ovo je izuzetno brza termička obrada i kesten zadržava sva ljekovita svojstva, sve minerale, kao i sirovi kesten. Kratko je u termičkoj obradi i najzdraviji je – istakao je Ičanović Bužimljanin Husein Ičanović osmislio je jedinstvenu mašinu za pečenje i guljenje kestena, želeći razviti kulturu konzumacije kestena u cijeloj Bosni i Hercegovini i van njenih granica. Pržionicu kestena, kako kaže, osmislio je prije desetak godina te ju je zajedno sa prijateljima pravio pet godina. – Nudim proizvod koji se ne prodaje nigdje u Evropi – rekao je Ičanović Feni, koji je trenutno lociran na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović u Sarajevu, a gdje sa svojom mobilnom pržionicom dolazi drugu godinu i bude desetak dana. Kaže da u toku sezone kestena

Zijevanje i smijeh šire se kao zaraza

Written by | 31. Oktobra 2019. | Komentari isključeni za Zijevanje i smijeh šire se kao zaraza
Zijevanje nije jedino ponašanje koje se širi poput teške zaraze. Postoje ponašanja koja kao da su zarazna, jer se tako šire. Osim zijevanja, osmijeha i smijanja, nepristojnost i stres se, također, lako prenose s čovjeka na čovjeka. Istraživanja pokazuju da će čak i pas u blizini vlasnika koji zijeva, vjerovatno zijevnuti, a jedina grupa ljudi koja se do sada pokazala imunom na zijevanje su psihopati.  Riječ je o pojavi koju su bihevioralni psiholozi već objasnili time da je mozak posebno osjetljiv za socijalnu interakciju i povezivanje. Ponavljanje mimike koju vidite kod ljudi u blizini, zapravo je način na koji se povezujete s njima i razvijate osjećaj empatije.   Postoji čitav niz ponašanja za koja, zapravo, i niste svjesni da mogu biti posljedica

Konji vrani po livadi razigrani: Čarolija na Prenju

Written by | 24. Oktobra 2019. | Komentari isključeni za Konji vrani po livadi razigrani: Čarolija na Prenju
Prizori koje gledate su jedinstveni i ostat će kao trajni biljeg na ovu plemenitu životinju ukoliko se nastavi trend njegovog nestanka Fotograf: Dženad Džino Fotograf Dženad Džino, Jablaničanin, zaljubljenik je u svoj grad te u Čvrsnicu i Prenj, planine koje ga okružuju.  Svojim fascinantnim fotografijama prirode oduševljava pratioce na društvenim mrežama. Fotograf: Dženad Džino Ovaj put Džino je pohodio Prenj i u Dolini Tisovice naišao na brdske konje. Ono što je zabilježila njegova kamera još je jedan dokaz nevjerovatnih prirodnih ljepota koje Bosna i Hercegovina ima.  Fotograf: Dženad Džino – Bosanski brdski konj je jedina bosanskohercegovačka autohtona pasmina koja je, nažalost, jako ugrožena. Prizori koje gledate su jedinstveni

Pripremite organizam za zimu: Nutricionisti otkrili trikove koji će vas iznenaditi

Written by | 21. Oktobra 2019. | Komentari isključeni za Pripremite organizam za zimu: Nutricionisti otkrili trikove koji će vas iznenaditi
Sada je pravo vrijeme da pripremite svoje tijelo i um za zimsko razdoblje, a “Mind Body Green” magazin je ispitao stručnjake za zdravlje i nutricioniste kako se oni pripremaju za zimu. Većina savjeta koje su dobili tiču se prehrane koja je vrlo bitna u zimskim mjesecima jer bismo trebali birati namirnice i jela koja zagrijavaju naš organizam. 1. Počnite uvoditi toplu hranu i vitamine Da biste se pripremili za zimsko razdoblje, bilo bi dobro da uvodite namirnice koje će vas ugrijati i koje su nutritivno bogate. Također, mogli biste upisati jogu, svaki dan napraviti toplu kupku i uzeti vitamine kao mjeru opreza. Višak sna vam, također, može pomoći da se ne razbolite. 2. Pripremite zimske recepte Najbolje bi bilo da unaprijed označite neke recepte hrane

Najnovije istraživanje pokazalo da ljudi nakon 38. godine ubrzano stare

Written by | 19. Oktobra 2019. | Komentari isključeni za Najnovije istraživanje pokazalo da ljudi nakon 38. godine ubrzano stare
Često se zasluge za nečiji mladolik izgled pripisuju raznim zdravstvenim faktorima poput prehrane, vježbanja i zdravih životnih navika.Međutim, stručnjaci su sada pronašli najjasniji dokaz o tome kada ljudi počinju ubrzano stariti. Jedan od primjera rezultata istraživanja koje je provedeno svakako je i razlika u stvarnoj i biološkoj dobi i to po nekoliko godina. Među osobama koje imaju 38 godina utvrđeno je da se biološka dob učesnika kreće od manje od trideset pa sve do 60 godina. Istraživanje je uključivalo više od 1.000 ljudi rođenih 1972. i 1973. godine od rođenja do danas, a metoda prikupljanja podataka bila je ta da su obavljali zdravstvena mjerenja funkcija pluća, bubrega, imunološkog sistema i mnoga druga. Prema ovim kriterijima, istraživački tim je

Sve veća potražnja za prelijepim Zekijinim ružama od krep papira

Written by | 15. Oktobra 2019. | Komentari isključeni za Sve veća potražnja za prelijepim Zekijinim ružama od krep papira
Živiničanka Zekija Topalović bavi se izradom ruža od krep papira, ali i drugih dekorativnih ukrasa. Sve je počelo od jedne šolje koju je napravila za učiteljicu, koja podučava njenog sina. Zekija je devet godina radila u proizvodnji cipela. Posao je morala napustiti zbog porodičnih obaveza i roditeljstva. Majka je dva sina. Majka kao i svaka majka spremna je na svaku žrtvu kako njena djeca ne bi osjetila odsustvo roditelja. Odlaskom sa posla, dobila je vrijeme koje će moći provoditi sa svojim sinovima, ali i vrijeme da se posveti kreativnosti koju je još od malena posjedovala. Odlučila je početi sa izradom ruža od krep papira, a hobi je prerastao u nešto više i potražnja za dekoracijama postajala je sve veća. U svom domu najbitnije je da imate detalj koji će

Otac iz Turske sam izgradio put od 4 km kroz planinu da bi mu kćerka mogla ići u školu

Written by | 9. Oktobra 2019. | Komentari isključeni za Otac iz Turske sam izgradio put od 4 km kroz planinu da bi mu kćerka mogla ići u školu
Da su roditelji spremni na svaku žrtvu ako će ona donijeti dobro njihovoj djeci svjedoči divna priča iz Turske.Kada je malena Gamze Korkut prošle godine trebala krenuti u vrtić, iz njenog sela do vrtića nije bilo ceste pa tako ni autobusa kojim bi se do njega vozila. Planinsko selo u kojem se nalazi djevojčicina kuća na jugozapadu provincije Mugla bilo je zanemareno, a općinska i pokrajinska uprava odbile su zahtjeve porodice da izgrade novu cestu. Poručili su da u vezi s tim ne mogu ništa učiniti, jer je to zemljani, šumski put. Te godine ništa se nije promijenilo. Godinu poslije, tada šestogodišnja Gamze upisala je osnovnu školu u distriktu Mentese. Kada je njen otac vidio da će nepostojanje ceste utjecati na obrazovanje njegove kćerke, kćerku je traktorom počeo

Recept za cheesecake s mandarinama

Written by | 5. Oktobra 2019. | Komentari isključeni za Recept za cheesecake s mandarinama
Kada je u pitanju voće, jesen i zima razdoblje je kada volimo jesti agrume. Jedna od najpopularnijih voćki iz ovog roda zasigurno je mandarina. Ako ste ljubitelj mandarina, a u istoj mjeri volite i cheesecake, spojite ta dva zadovoljstva u jedno i isprobajte ovaj lagani cheesecake s mandarinama. Foto: Ilustacija SASTOJCI ZA BISKVIT: – 3 jaja– 3 kašike šećera– 3 velike kašike brašna SASTOJCI ZA KREMU: – 600 g mascarponea– 400 ml slatkog vrhnja– sok od 4 mandarine– 100 g šećera u prahu DODATAK: – 4 mandarine za punjenje PRIPREMA: 1. Pripremite okrugli kalup s odvojivim obručem u kojem ćete kasnije hladiti cheesecake. U tom istom kalupu prvo ćete ispeći biskvit. Premažite ga s malo maslaca, zatim pospite s malo oštrog brašna