NEON Televizija - Kalesija Online - Živinice - Zvornik

Archive: Priča u slici Subscribe to Priča u slici

FOTO: Ljubav na kalesijskim klupama

Written by | 20. Marta 2017. | Komentari isključeni za FOTO: Ljubav na kalesijskim klupama
Od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba, stara je izreka kojoj niko ne zna tačno porijeklo, a mnogi će se sa njom složiti. Naime, “put” kroz obrazovanje i kroz školske klupe je nešto čega se uvijek rado sjećamo i što pamtimo, kao i prve školske simpatije, ljubavi, rastanke, suze ali i poljubce. Iskazivanje ljubavi kroz pisanje po školskim klupama pa do klupa u parkovima samo je jedan od načina da nekome pokažete da vam je stalo i da ga volite, možda i potajno. Fotografisali smo samo neke od natpisa na klupama koje su ispisane u Kalesiji i pogledajte šta sve piše, možda s ei pronađete u stihovima ili natpisima.

Počela prodaja cvijeća u povodu 8.marta

Written by | 6. Marta 2017. | Komentari isključeni za Počela prodaja cvijeća u povodu 8.marta
Jutros na ulicama Kalesije “osvanulo” je mnoštvo štandova sa cvijećem i drugim ukrasima, a sve u povodu 8.marta Dana žena. Kako su nam kazali trgovci ove godine su odlučili ranije da izađu na ulice kako bi svi mogli da primjete da dolazi 8.mart i da trebaju kupiti poklon voljenim osobama. Ruže ove godine kreću se od 3 do 6 KM zavisno od kvalitete, a tu je “živi” cvijet kako ga nazivaju trgovci od 5 pa sve do 100 KM.    

FOTO: Stigli vjesnici proljeća

Written by | 22. Februara 2017. | Komentari isključeni za FOTO: Stigli vjesnici proljeća
Vjesnici proljeća se lagano ukazuju na području Kalesije, što govori da je proljeće blizu i da po svemu sudeći snijega više ne bi trebalo biti. Fotografije su zabilježene u naselju Dedajići na području MZ Tojšići.

FOTO: Mirsad Hrustanović posljednji sedlar srednje Bosne

Written by | 22. Januara 2017. | Komentari isključeni za FOTO: Mirsad Hrustanović posljednji sedlar srednje Bosne
Mirsad Hrustanović iz Travnika posljednji je sedlar u srednjoj Bosni. Iako je u penziji prijavio je dopunsku djelatnost kako bi održao svoju radnju “na životu”, jer još uvijek se pojavi poneki mušterija da naruči opremu za svoga konja. “Izradom opreme za konje počeo sam se baviti 1995. godine. To mi je bilo stalno zanimanje. U to vrijeme bilo je više i konja pa se nekako moglo živjeti od ovoga posla. Kako je mehanizacija zamjenjivala konje tako je i moj posao opadao. Pogotovo otkako je sve više napuštenih sela i neobrađenih njiva. Odem ponekad na štraparijade (natjecanje konja u povlačenju velikih trupaca) pa tu ponudim opremu, nešto i prodam, ali posla je sve manje”, govori nam Mirsad, dok priprema novu ormu za kupca iz Srbije. “Ovdje sam zaradio penziju. Pored

Piše Mehmed Meša Đedović: Nedjelja u Raševu

Written by | 1. Avgusta 2016. | Komentari isključeni za Piše Mehmed Meša Đedović: Nedjelja u Raševu
1. Tako se, naime zove knjiga Dragorada Dragičevića, štampana 87. godine u tuzlanskom Univerzalu, a ja ništa od istoimene, sjajne pjesme ne prepoznah u Raševu. (E, ljudi, ljudi, miline jedne, Kad u Raševo Nedelja sedne. Celo se Raševo suncem umije, pa ne znaš je li to ono il’ nije…) No, krenimo redom. 2. O Planini Javornik na google jedva da išta možete pronaći što je iznenađujuće obzirom da isti zna svašta o kojekakvim glupostima ali o jednoj interesantnoj planini ne zna gotovo ništa. Uglavnom mnogi od nas čitav život provedu gledajući obronke Javornika a nikad se na njega ne popnu, jer za to, ako ćemo iskreno i nemaju nikakva razloga. Na vrhu planine iz daljine se da nazrijeti selo Raševo. Tako to traje i traje, a onda se rodi želja da jednom pogledamo Spreču,

Policajci radar “sakrili” granjem i zelenilom

Written by | 13. Jula 2016. | Komentari isključeni za Policajci radar “sakrili” granjem i zelenilom
Pripadnici PS Olovo očito nisu imali načina da napišu veliki broj kazni za brzu vožnju na dijelu magistralnog puta, pa su odlučili da “maskiraju” radar. Naime, na dijelu puta u ovoj općini policajci su pored puta postavili radar, ali su ga zaštitili granjem kako bi bio manje upadljiv vozačima, a uz sve to “sakrili” su i automobil kako drugi vozači ne bi mogli upozoriti druge na njihovu kontrolu.

Vjesnici proljeća u Kalesiji

Written by | 13. Februara 2016. | Komentari isključeni za Vjesnici proljeća u Kalesiji
Iako je februar i kalendarski je još uvijek zima, izgleda da je proljeće već “zakucalo” na vrata bar kada je u pitanju Kalesija. Ako je vjerovati prognozama meteorologa snijega neće biti ni u narednoj sedmici, a temperature će biti i do 18 stepeni Celzijusa. Iako nema snijega podsjećamo Vas da je i dalje obavezno posjedovanje zimske opreme sve do 15.aprila.

FOTO: Zaledila rijeka Spreča u Kalesiji

Written by | 7. Januara 2016. | Komentari isključeni za FOTO: Zaledila rijeka Spreča u Kalesiji
Rijeka Spreča nedaleko od mosta Sead Džafić ispod Visa u potpunosti je danas prekrivena ledenim slojem. Jednostavno rečeno, lijep prizor…  

Foto preporuka: Vikend u prirodi

Written by | 24. Decembra 2015. | Komentari isključeni za Foto preporuka: Vikend u prirodi
Dok se Sarajevo, Zenica, Tuzla i drugi gradovi u BiH guše u dimu i smogu, u otrovnim gasovima, na širem području općine Kalesija moguće je vidjeti sasvim druge slike. I tu se, naravno, potrebno malo odmaći od naselja, što i nije pregolem trud čak i za one koji nisu u kondiciji. Postavlja se logično pitanje: jesmo li svijesni šta imamo, ili pak postajemo svjesni tek onda kada upropastimo sve što je lijepo i dobro. Rekreativni šetači i planinari, oni koji vikend žele provesti u izuzetno lijepoj šetnji prirodom ovdje to mogu učiniti. Potrebno je u vrtoglavo brzom životu ukrasti tek nekoliko sati vremena, odmaknuti se od glavnog puta prema obroncima planine Majevice i naći ćete se u bajkovito lijepom i čistom kraju. Sa jedne strane se oglasi fazan, tamo protrči zec, prošeta

Kalesijski srednjoškolci “sredili” svoje dvorište

Written by | 7. Novembra 2015. | Komentari isključeni za Kalesijski srednjoškolci “sredili” svoje dvorište
Članovi lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH iz MSŠ Kalesija odlučili su ovih dana da #srede” školsko dvorište, odnosno da izvrše popravku i farbanje klupa ispred ove obrazovne ustanove. Kako nam je kazala Dina Osmanović dosadilo im je da gledaju “ruglo” u svom dvorištu, pa su odlučili to sve d auljepšaju. U realizaciji projekta pomoć im je pružila i kalesijska firma “Sonko Trade” koji su donirali boju i četke za farbanje. “Ovim potezom mi smo pokazali da u MSŠ Kalesija ima volontera koji rade u interesu svih učenika i koji pokušavaju da ovim “malim” potezom probude i druge učenike da čuvaju i štite školsku imovinu”, istakla je Osmanović.