NEON Televizija - Kalesija Online - Živinice - Zvornik

Archive: Priča u slici Subscribe to Priča u slici

FOTO: Stigli vjesnici proljeća

Written by | 22. Februara 2017. | Komentari isključeni za FOTO: Stigli vjesnici proljeća
Vjesnici proljeća se lagano ukazuju na području Kalesije, što govori da je proljeće blizu i da po svemu sudeći snijega više ne bi trebalo biti. Fotografije su zabilježene u naselju Dedajići na području MZ Tojšići.

FOTO: Mirsad Hrustanović posljednji sedlar srednje Bosne

Written by | 22. Januara 2017. | Komentari isključeni za FOTO: Mirsad Hrustanović posljednji sedlar srednje Bosne
Mirsad Hrustanović iz Travnika posljednji je sedlar u srednjoj Bosni. Iako je u penziji prijavio je dopunsku djelatnost kako bi održao svoju radnju “na životu”, jer još uvijek se pojavi poneki mušterija da naruči opremu za svoga konja. “Izradom opreme za konje počeo sam se baviti 1995. godine. To mi je bilo stalno zanimanje. U to vrijeme bilo je više i konja pa se nekako moglo živjeti od ovoga posla. Kako je mehanizacija zamjenjivala konje tako je i moj posao opadao. Pogotovo otkako je sve više napuštenih sela i neobrađenih njiva. Odem ponekad na štraparijade (natjecanje konja u povlačenju velikih trupaca) pa tu ponudim opremu, nešto i prodam, ali posla je sve manje”, govori nam Mirsad, dok priprema novu ormu za kupca iz Srbije. “Ovdje sam zaradio penziju. Pored

Piše Mehmed Meša Đedović: Nedjelja u Raševu

Written by | 1. Avgusta 2016. | Komentari isključeni za Piše Mehmed Meša Đedović: Nedjelja u Raševu
1. Tako se, naime zove knjiga Dragorada Dragičevića, štampana 87. godine u tuzlanskom Univerzalu, a ja ništa od istoimene, sjajne pjesme ne prepoznah u Raševu. (E, ljudi, ljudi, miline jedne, Kad u Raševo Nedelja sedne. Celo se Raševo suncem umije, pa ne znaš je li to ono il’ nije…) No, krenimo redom. 2. O Planini Javornik na google jedva da išta možete pronaći što je iznenađujuće obzirom da isti zna svašta o kojekakvim glupostima ali o jednoj interesantnoj planini ne zna gotovo ništa. Uglavnom mnogi od nas čitav život provedu gledajući obronke Javornika a nikad se na njega ne popnu, jer za to, ako ćemo iskreno i nemaju nikakva razloga. Na vrhu planine iz daljine se da nazrijeti selo Raševo. Tako to traje i traje, a onda se rodi želja da jednom pogledamo Spreču,

Policajci radar “sakrili” granjem i zelenilom

Written by | 13. Jula 2016. | Komentari isključeni za Policajci radar “sakrili” granjem i zelenilom
Pripadnici PS Olovo očito nisu imali načina da napišu veliki broj kazni za brzu vožnju na dijelu magistralnog puta, pa su odlučili da “maskiraju” radar. Naime, na dijelu puta u ovoj općini policajci su pored puta postavili radar, ali su ga zaštitili granjem kako bi bio manje upadljiv vozačima, a uz sve to “sakrili” su i automobil kako drugi vozači ne bi mogli upozoriti druge na njihovu kontrolu.

Vjesnici proljeća u Kalesiji

Written by | 13. Februara 2016. | Komentari isključeni za Vjesnici proljeća u Kalesiji
Iako je februar i kalendarski je još uvijek zima, izgleda da je proljeće već “zakucalo” na vrata bar kada je u pitanju Kalesija. Ako je vjerovati prognozama meteorologa snijega neće biti ni u narednoj sedmici, a temperature će biti i do 18 stepeni Celzijusa. Iako nema snijega podsjećamo Vas da je i dalje obavezno posjedovanje zimske opreme sve do 15.aprila.

FOTO: Zaledila rijeka Spreča u Kalesiji

Written by | 7. Januara 2016. | Komentari isključeni za FOTO: Zaledila rijeka Spreča u Kalesiji
Rijeka Spreča nedaleko od mosta Sead Džafić ispod Visa u potpunosti je danas prekrivena ledenim slojem. Jednostavno rečeno, lijep prizor…  

Foto preporuka: Vikend u prirodi

Written by | 24. Decembra 2015. | Komentari isključeni za Foto preporuka: Vikend u prirodi
Dok se Sarajevo, Zenica, Tuzla i drugi gradovi u BiH guše u dimu i smogu, u otrovnim gasovima, na širem području općine Kalesija moguće je vidjeti sasvim druge slike. I tu se, naravno, potrebno malo odmaći od naselja, što i nije pregolem trud čak i za one koji nisu u kondiciji. Postavlja se logično pitanje: jesmo li svijesni šta imamo, ili pak postajemo svjesni tek onda kada upropastimo sve što je lijepo i dobro. Rekreativni šetači i planinari, oni koji vikend žele provesti u izuzetno lijepoj šetnji prirodom ovdje to mogu učiniti. Potrebno je u vrtoglavo brzom životu ukrasti tek nekoliko sati vremena, odmaknuti se od glavnog puta prema obroncima planine Majevice i naći ćete se u bajkovito lijepom i čistom kraju. Sa jedne strane se oglasi fazan, tamo protrči zec, prošeta

Kalesijski srednjoškolci “sredili” svoje dvorište

Written by | 7. Novembra 2015. | Komentari isključeni za Kalesijski srednjoškolci “sredili” svoje dvorište
Članovi lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH iz MSŠ Kalesija odlučili su ovih dana da #srede” školsko dvorište, odnosno da izvrše popravku i farbanje klupa ispred ove obrazovne ustanove. Kako nam je kazala Dina Osmanović dosadilo im je da gledaju “ruglo” u svom dvorištu, pa su odlučili to sve d auljepšaju. U realizaciji projekta pomoć im je pružila i kalesijska firma “Sonko Trade” koji su donirali boju i četke za farbanje. “Ovim potezom mi smo pokazali da u MSŠ Kalesija ima volontera koji rade u interesu svih učenika i koji pokušavaju da ovim “malim” potezom probude i druge učenike da čuvaju i štite školsku imovinu”, istakla je Osmanović.    

Ko su kalesijci koji su završili Elektrotehničku školu 1999.godine?

Written by | 2. Novembra 2015. | Komentari isključeni za Ko su kalesijci koji su završili Elektrotehničku školu 1999.godine?
Prije nekoliko dana objavili smo uspomene iz almanaha, odnosno fotografije osoba koje su u školskoj 1998/1999.godini okončali svoje srednje obrazovanje u Ekonomskoj školi u Tuzli. Većina srednjoškolaca danas nema priliku da ima fotografije svoje generacije kako bi se nakon nekoliko godina prisjetili svih koji su s njima dijelili i dobro i zlo, školsku klupu, užinu, ali da bi se prisjetili i svoje prve simpatije, ljubavi. Ovaj put donosimo iz almanaha fotografije onih iz Elektrotehničke škole. Pogledajte fotografije, ali se prisjetite svojih prijatelja i školskih drugova, možda su neki od njih danas korisnici društvenih mreža kojih sigurno nije bilo 1999.godine.  

Ko su kalesijci koju su završili Ekonomsku školu 1999.godine?

Written by | 28. Oktobra 2015. | Komentari isključeni za Ko su kalesijci koju su završili Ekonomsku školu 1999.godine?
Od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba. Ovo smo često pisali po spomenarima, i sveskama svojih prijatelja u nadi da će nas se nekada sjetiti listajući staru arhivu. Nekada ne tako davno, srednjoškolci su dobijali almanah, gdje su bile fotografije svih maturanta te generacije. NTV donosi fotografije maturanata Ekonomske škole u Tuzli iz perioda 1998/1999. godina.