NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Tokom jeseni konzumirajte više korjenastih plodova

... | 17. Novembra 2018.
13:53
Kalesija Online

Korjenasti plodovi su korisni za zdravlje na više načina, neki pomažu u otkljanjanju bakterija dok neki smanjuju tjelesnu težinu. Zbog toga se preporučuje njihovo konzumiranje u svako doba godine, a posebno u malo hladnijem periodu.

Crnu rotkvicu možete pripremiti kao sirup u borbi protiv kašlja ali je možete cijediti i u obični sok dok protiv prekomjerne težine možete piti sok od repe, peršuna i celera.

Cvekla je od 1961. godine priznata kao ljekovita biljka, a njeno crvenilo potječe od antocijana. On djeluje na suzbijanje tumora, tj smanjuje stanice tumora i pomaže tkivu da poprimi normalnu strukturu. Ona također može biti dobar lijek u borbi protiv leukemije. Doktori navode kako je cvekla odlično sredstvo u zaštiti od rendgenskog i radioaktivnog zračenja, te je lijek za posljedice tih zračenja.

Osim antocijana u njoj možemo pronaći i betain koji je dobar za regulaciju funkcije jetre i izlučivanja žuči. Cvekla pomaže tako što stvara otpornost na zarazne bolesti dišnih puteva, te se preporučuje za liječenje bolesti koje su praćene gubitkom minerala u kostima i zubima. Ona je također odličan lijek protiv anemije.

Crna rotkva se koristila čak i u periodu građenja piramida u Egiptu, a njene slike se nalaze i na zidovima piramida. Stari narodi su je koristili u borbi protiv kašlja i liječenju disajnih organa. Ona se također koristi u borbi protiv poremećaja crijevnog trakta.

Peršun se od srednjeg vijeka koristi kao ljekovita biljka a poslije je postao i jedan od začinskih biljaka u kuhinji. Ima jaka antiupalna svojstva te može smanjiti učestalost gripa, preglada, upala grla i pojavu artritisa.

Izvor: klix.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Magazin