NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Torte Ramize Ibralić iz Rainaca Gornjih osvanule i na američkoj stranici

... | 22. Jula 2019.
13:10
Kalesija Online

“Nakon što sam rodila svoju bebu, gosti su dolazili na babine, kao što je i običaj.Napravila sam neku tortu. Dočekala jednu divnu ženu, koja mi je kroz šalu naručila tortu. Dala je i novac unaprijed. Ja sam rekla da to ne znam, ali ona me je nagovorila da pokušam. Stalno sam zamišljala kako ću ja to i na kraju svi su bili zadovoljni” počinje svoju priču Ramiza Ibralić koja već četiri godine plovi vodama slastičarstva, pravi i prodaje torte. Ramiza Ibralić, živi u Raincima Gornjim. Supruga i majka je dvoje divne djece. Većina je zna kao “Ramizu Torticu”.
“Nikada u životu nisam ni sanjala da ću ovo raditi jer nisam znala napraviti ni najklasičniji kolač a da ne zabrljam i sve na kraju bacim.Uz ogromnu i bezuslovnu podršku moga muža, otvorila sam i Facebook stranicu. U to vrijeme nisam znala da postoje razna pomagala i alati za torte. Sve sam radila i izrezivala ručno” dodaje Ramiza.

Kao i u svakom poslu, tako i u ovom, početak nije bio lahak. Bilo je jako teško steći povjerenje kupaca, kaže naša sagovornica. U prvoj godini nije imala više od 20 narudžbi, a i to je kako kaže, pola bilo poklonjeno ili urađeno za neku minimalnu cijenu.“Vrijeme je odmicalo, a narudžbe su se nizale. Jedna za drugom, a moj strah je svaki dan bio sve veći i veći. Puno puta sam htjela odustati, mislila sam da to ipak nije za mene. Šta ako se kome ne svidi izgled i okus? Milion pitanja, milion sumnji, ali kada ima podrška sa strane, sve je puno lakše, i sve se može. Napravila sam i FB profil, i tada je nastao bum. Narudžbe su pristizale u ogromnim količinama, kupci su počeli da mi vjeruju, a ja sam bila presretna zbog toga. Ovaj posao zahtjeva puno žrtvovanja, puno odricanja, jake živce i još jaču volju. Adrenalin i strah su bili prisutni u svakom trenutku” opisuje Ramiza svoj rad u svijetu torti, kako ga zove.

Ramiza voli izazove, njene ruke uradile su mnogo zahtjevnih tortica. Oduševljavala je javnost tortama aviona, golfa, te raznim svadbenim poslasticama.

“Okrugle i klasične fondan torte su mi postale svakodnevnica, i na moju ogromnu radost, pojavili su se kupci koji su željeli nešto originalno, nešto što se ne viđa uvijek na našim prostorima. Željeli su 3D torte.
Svaka torta zahtjeva minimalno 10 sati posla od početka kuhanja krema i biskvita pa do dekorisanja, ali samo u slučaju da dekoracija nije previše komplikovana.Za jednu manje komplikovanu 3D tortu potrebno je 48 sati konstantnog rada. Počevši od uzimanja dimenzija, sabiranja, oduzimanja, množenja, mjerenja, crtanja pa do finalne izrade. Muž je tu da pomogne oko stalaka i svega gdje mi zatreba njegova pomoć, jer sve radimo ručno, posebno kada su u pitanju torte koje “lebde” iznad podloge. Najduži period koji sam ostala budna je bilo 3 dana u cjelini.Finalna dekoracija je trajala 12 sati na jednoj torti, a na drugoj 10 sati. A sve to započne sa najljepšom rečenicom koju mi moji kupci kažu:” Tebi prepuštam sve, ti znaš kako ćeš, samo je tema ta…” Ta rečenica je pokretač svih mojih 3D djela, ta rečenica budi svaku sekundu mašte u meni i tu adrenalin bijedi strah. Nakon što vidim ispred sebe finalni rezultat, zaboravim sve te sate rada i sav umor. Izdvojila bih par mojih 3D tortica koje su osvojile čak i američke najpopularnije stranice. Wizzair-ov avion koji je bio preko pola metra dug, nargila koja je bila stvarne veličine 65cm, BMW, Passat6, Mercedes sprinter, Golf 2, torta u obliku Munchmallow-a, 3D zub torta, bilijar torta, vaza sa Orhidejama, ćup sa novcem, Samsung mobitel torta i 3D HudaBeauty make up kolekcija. Ima ih još, ali ove su moji favoriti definitivno. Torte dekorisane šlagom, onako pod konac kako ja to volim, su mi također omiljene. “ističe mama dvoje djece.


Na američki sajt se prijavila čisto iz radoznalosti, te tako objavila par svojih radova. Nije ni sanjala da će se njima svidjeti sve ono što je objavila i da će sve objaviti na svojoj stranici.

“Ja sam se radovala, ali muž se radovao puno više, jer je moj rad napokon primjećen. Nakon toliko godina rada, nakon toliko sati dnevno, a u sezoni radim 20 sati dnevno, nakon svih posljedica koje sam imala zbog napornog rada, mene je neko primjetio i odlučio da me javno pohvali pred skoro 500K pratilaca. To je neprocjenjiv osjećaj”

Ramiza je do sada svojim trudom i radom uspjela ono što nije mogla ni zamišljati. Spremna je na izazove i prilikom pravljenja torte najbitnije joj je da ona bude zadovoljna. Tek tada je predaje kupcu, jer kaže da je sebi najveći kritičar. Zahvalna je kupcima na povjerenju, jer su glavnu poslasticu za neki događaj prepustili njoj i zato želi da sve bude najbolje. Želja joj je otvoriti svoju slastičarnu. Do tada, ona će i dalje praviti torte i fotografije objavljivati na svojoj stranici na kojoj nemanjka pozitivnih i iskrenih pohvala na račun kreativnih, dekorativnih tortica.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme