NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Tradicionalno nadijevanje imena Kasim:Kasimovog Kasima Kasim

| 4. Jula 2017.
09:15
Kalesija Online

U doba kojem živimo nije rijetkost da se djeci daju imena poznatih glumaca, fubalera i slično. Isto tako nije rijetkost čuti da se dijete zove po djedu ili neni. Međutim nismo navikli da tri generacije u porodici imaju isto ime. Upravo, takvu tradiciju njeguju u porodici Vejzović iz živiničkog naselja Ciljuge. Porodica Vejzović potiče iz Kladnja, tačnije iz sela Tareva.

Kad je u junu 1986 godine Kasim dobio svog prvijenca, sreći nije bilo kraja. Nekoliko dana slavio  je što je, kako kaže, na svijet došao njegov kauboj. Iako se sa, sada nažalost rahmetli suprugom, dogovarao da sinu daju ime po njenom ili njegovom ocu stvari nisu išle onako kako su bile planirane.

” Kada sam se vratio iz matičnog ureda, supruga me pitala je li nam se rodio Omer? Na što sam odgovorio da nije. Pomislila je da sam ipak sinu dao ime njenog oca. Ali i to sam demantovao i rekao da nam je u kući još jedan Kasim”- priča nam ponosni otac i djed Kasim. Supruga Šaha,poznatija kao Hana, nije se puno protivila. Samo je suprugu dala do znanja da je “ispucao bonus” te da će drugom djetetu ona dati ime. Tako je i bilo. Drugi sin ime je dobio po Haninom ocu Ademu.

Da “iver ne pada daleko od klade” dokaz je i kada je Kasimov sin dobio sina, a Kasim prvog unuka. Iako su svih devet mjeseci govorili da će se nasljednik zvati Imran, “drugi” Kasim ponovio je očev postupak. Otišao je u matični ured i sina upisao pod imenom Kasim. Ni on nije naišao na negodovanje supruge, šta više bilo joj je zanimljivo i drago da eto kako kaže njeguju porodičnu tradiciju. Okolina, kao i uvijek, čudila se njihovom postupku. Ali, kako smo navikli komšiluk uvijek ima nešto prigovoriti.

U porodici Vjezović Kasima uvijek ima anegdota, a najzanimljivije su one sa poštarom. Kada poštar donese pismo ili neku drugu pošiljku prvo moraju provjeriti matični broj da znaju za koga je stigla pošiljka.

Kako bi ih lakše “raspoznavali”  i dozvali ukućani su im dali i nadimke: Tvrtko 1,Tvrtko 2 i Tvrtko 3.

Nije Kasim bio preponosan samo kada je dobio sinove, njegovu sreću upotpunilo je rođenje njegove princeze, kojoj je dao ime Kasmina.

Lijepo je čuti priču u kojoj se njeguje tradicija i porodične vrijednosti. Ko zna, možda se i najmlađi Kasim iz matičnog ureda vrati sa rodnim listom svoga sina na kojem piše Kasim Vejzović.

Bilo kako bilo, u porodici Vejzović ne nedostaje smijeha pogotovo kada prepričavaju kako je nastala ova nadasve zanimljiva porodična priča.

Komentari

Kategorija: Magazin