NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Traži se pravda za preminulu porodilju i njenu bebu, ali i humani uslovi poroda

... | 26. Marta 2022.
14:24
Kalesija Online

“Azra mi se borimo”, “Svi smo mi Azra”, poruke su iz centra Bihaća. Završen je protest kojim se podsjeća i traži pravda za mladu Azru Bećirspahić (25) i njenu bebu Merjam koje su preminule pri porodu 17. marta ove godine.

I da nije u pitanju Azra, reakcija bi bila ista, kažu organizatori. Strašna su dešavanja u porodilištima u Bosni i Hercegovini kaže Hadija Karabašić Mustafić, jedna od organizatorki protesta na kojem su najbrojnije bile žene.

“Ova poruka je davno trebala biti poslana na ovakav način, jako snažno, da mi jednostavno ne možemo više da trpimo šta se dešava u našim porodilištima, to je stvarno strašno na koji način se ophode prema trudnicama. Ja sam davno rekla da nije uopšte čudo da se ovo desilo, samo je bilo pitanje vremena, da li će biti to Azra ili neko drugi, što kažem, bilo samo pitanje vremena”, kaže Hadija koja tvrdi da se poštuje volja porodice da se ne upire prstom u potencijalno odgovorne, već da se isključivo ukaže sistemu da mora da reaguje.

“Ovdje je i porod preko štele”, “Beba nije jednako koverta”, “Porodilište ne smije biti sinonim za strah”, samo su neke od poruka sa transparenata ispred kojih su čitana i potresna svjedočenja u iskustvima porodilja širom Bosne i Hercegovine.

“Na odjel patologije primljena sam u 35. sedmici trudnoće zbog obilnog curenja plodne vode, gdje sam provela osam dana. Osmi dan su krenuli lagani bolovi i oko 22 časa sam prebačena u predrađaonu. U rađaonu sam prebačena sutradan oko 16 časova kada su bolovi postali nepodnošlivi. Kako sam se slabo otvarala, uključen mi je drip. Trudila sam se disati pravilno, ali bolovi su bili strašni i povremeno se nisam mogla suzdržati da ne jaučem. Babica je bila neljubazna, govorila je kako bespotrebno kukam, jer su jači bolovi kod bubrežnih kamenaca, nego kod poroda. Rugala mi se i govorila kako tolika žena ne može da trpi bol”, samo je dio potresnog svjedočenja u kojem stoji i da je porodilja iz Mostara nakon dva sata dripa molila doktora da uradi i carski rez jer se ne osjeća dobro i jer strahuje da će izgubiti svijest, na šta se doktor nasmijao i izašao iz rađaone.

“Babica je cijelo vrijeme govorila kako sam razmažena i kako me treba biti sramota što plačem umjesto da me bar malo ohrabri. To je komentarisala sa dvije mlađe doktorke koje su me povremeno obilazile, koje su se takođe cinično smijale na komentare dotične – sve na dva metra od mene. U jednom momentu mi se zacrnilo pred očima, svi su uletjeli u rađaonu i okupili se oko mene. Po izrazima njihovih lica sam primjetila da je nešto krenulo po zlu, ali meni niko niša nije govorio”, navodi porodilja koja je željela ostati anonimna, kao i sve čija su potresna svjedočanstva čitana.

“Znam samo da sam par puta gubila svijest i da je doktor svom težinom pritisnuo moj trbuh, a ja sam prestala osjećati bolove. Momenta kada sam rodila se ne sjećam. Znam da sam pitala babicu jesam li rodila i je li sve u redu s bebom, ona je samo nešto drsko promrmljala i izašla”, navodi porodilja u čijem otpusnom listu ne stoje nikakve informacije o komplikacijama pri porodu zbog kojih njena kćerka ima trajne i teške povrede mozga zbog kojih ne može da govori i ima poteškoće u razvoju.

Protestima je prisustvovao veliki broj Bišćana i stanovnika Bosanskog Petrovca iz kojeg je bio organizovan prevoz.

Inače, istraga o Azrinoj smrti još traje, a sprovode je Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Iako je u sklopu istrage izvršena obdukcija, rezultati nisu saopšteni javnosti. Porodica preminule porodilje upozorila je kako je ona uredno išla na preglede i kako je sa njenom trudnoćom bilo sve u redu do kobne noći poroda. U javnom pismu zatažili su utvrđivanje svih detalja tragedije, kao i eventualnu odgovornost zdravstvenih radnika koji su obavljali porod.

Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice, izjavio je ranije kako su doktori učinili sve da sačuvaju život majke i bebe.

“Nažalost i pored napora dogodio se smrtni ishod. U pružanje zdravstvene pomoći bilo je uključeno osoblje sa četiri odjeljenja, svi su dali maksimalan napor i učinili sve što je bilo u njihovoj moći, ali, nažalost, bezuspješno”, istakao je Havić.

(N1)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika