NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Trebinjci žele izvoziti pse lutalice u zemlje EU

... | 21. Oktobra 2018.
14:36
Kalesija Online

Na ovaj korak odlučili se po uzoru na jedan privatni azil iz Bosanske Gradiške iz kojeg najmanje 200 pasa godišnje nađe udomitelje na području Evropske unije.

Veliki broj pasa lutalica na ulicama Trebinja predstavlja sve veći problem, pa su u Gradskoj upravi odlučili zatražiti licencu za izvoz pasa iz lokalnog azila u Evropsku uniju kako bi ove životinje pronašle nove udomitelje.

Izrađen registar

Prema riječima Janje Ćapin, načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, udomljavanje i odgovorno vlasništvo ujedno su i najbolji način da se smanji broj napuštenih pasa na ulici.

– Dobivanje licenci pomoći će nam da konkurišemo i na različite međunarodne projekte koji će biti od velike koristi u rješavanju problema napuštenih pasa. U toku je rekonstrukcija azila gdje bismo mi trebali da ispunimo uvjete koji su potrebni za dobivanje licence – pojašnjava Ćapin.

Dodaje da je Trebinje prvi grad koji je napravio registar vlasničkih pasa, kao i pasa iz azila.

– Vlasnici pse moraju odvesti veterinaru na čipiranje, na osnovu čega ćemo ih razlikovati od lutalica. Da bismo dobili licencu, azil smo registrovali u resornom ministarstvu, a sa lokalnom veterinarskom ambulantom „AnimaVen“ sklopili ugovor o saradnji. Jedan od uvjeta za dobivanje licence bio je i obnova azila koji trenutno može primiti 45 pasa. Na ovaj korak odlučili smo se po uzoru na jedan privatni azil iz Bosanske Gradiške iz kojeg najmanje 200 pasa godišnje nađe udomitelje upravo na području EU – kaže Ćapin.

Tanja Rajčević, voditeljica Azila, navodi da su Trebinjci tokom proteklih deset mjeseci udomili više od 50 pasa.

 Apel vlasnicima

– Svi psi koji su usvojeni trajno su ostali kod novih vlasnika. Ipak, veliki problem prave neodgovorni vlasnici koji svoje ljubimce često izbace iz svojih domova te ih ostavljaju na ulicama. Apelujem na ljude da ne izbacuju svoje ljubimce na ulice – naglašava Rajčević.

Kastracija i sterilizacija  

– Udomljavanje može uveliko da pomogne da se smanji broj lutalica na ulicama. No u rješavanju ovog problema značajnu ulogu igraju i odgovorno vlasništvo te kastracija i sterilizacija pasa – zaključila je Rajčević

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika