NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Trenutno 13 identifikovanih žrtava genocida čeka na vječni mir, a deset na identitet

... | 10. Marta 2022.
17:16
Kalesija Online

Ove godine se navršava 27. godina od kako je počinjen genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, a ni poslije toliko godina nisu pronađeni posmrtni ostaci svih ubijenih. Pripreme za obilježavanje godišnjice uvijek počinju i do nekoliko mjeseci ranije, te je u Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica u srijedu održan sastanak Organizacionog odbora u čijem fokusu su između ostalog bile i aktivnosti koje su predviđene za obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima.

“ Ako pogledate neke prethodne godine i aktivnosti u obilježavanju godišnjica su bile proširene i dosta je više bilo aktivnosti, a one kreću od maja pa se završavaju do decembra, a mi tako radimo na tome da svake godine povećamo te aktivnosti i da poboljšavamo obilježavanje godišnjica”, kazao je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora.

“Pripremamo veliku konferenciju zvat će se “Konferencija Majkina marama”, pozvat ćemo sve žene svijeta koje su nešto uradile ne samo za Srebrenicu, nego i za ljudska prava, bilo da su politički analitičari, i historičari i bilo šta da su radili u korist toga. Da dođu u Memorijalni da budu 11. jula, da nam daju podršku da kažemo cijelom svijetu da se genocid ne može i ne smije negirat i ne smije se zaboravit”, istakla je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

Obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima nije godišnjica samo onima koji su izgubili nekoga, nego opomena svima da se ne zaboravi sve ono kroz šta su Bošnjaci prolazili kako bi očuvali suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine, za nas koji danas hodamo po njenom tlu. Prema informacijama Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, trenutno je spremno 13 identifikovanih žrtava genocida, te deset žrtava pronađenih na području Kalinovika koje tek trebaju biti identifikovane.

“Pokrenuli smo jednu aktivnost u sklopu revizija mrtvačnica BiH. U Tuzli trenutno imamo 110 posmrtnih ostataka koji nisu kompletni, ali smo taj spisak zajedno sa Udruženjima pokrenuli aktivnost da porodice prozovemo da se uključe u aktivnost da obavimo dženaze za ta nekompletna tijela, rekao je Mujo Hadžiomerović, Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

27. godina borbe, nadanja i svakodnevnog iščekivanja za bilo kakvu informaciju. Hiljade majki još uvijek nije našlo posmrtne ostatke svoje djece i najbližih, duplo manje nije ni dočekalo da se pronađu kosti, niti će znati gdje će biti ukopane. 11. juli je dan kada čovjek zašuti, i dan kada tišina vrišti da se genocid dogodio i da se nikada ne smije niti zaboraviti niti ponoviti. Kao i prethodnih godina, tako će i ova 27. godišnjica genocida biti obilježena dostojanstveno kako žrtve i zaslužuju, a kako još uvijek traje potraga za pronalaskom žrtava genocida, postavlja se pitanje, koliko njih još neće dočekati pronalazak djece i prestaje li borba sa prestankom života majki ?

(RTV SLON)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika