NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Turska osudila rusku aneksiju, nazvali je “teškim kršenjem međunarodnog prava”

... | 1. Oktobra 2022.
16:26
Kalesija Online

Ministart vanjskih poslova u Vladi Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da njegova zemlja neće i ne može prihvatiti aneksiju Rusiju i pripajanje četiri ukrajinske oblasti.Podsjećanja radi, predsjednik Rusije Vladimir Putin je jučer potpisao aneksiju. Uz svečanu ceremoniju, Putin je u Kremlju potpisao ukaz u kojem se navodi kako će regije Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk postati dio Ruske Federacije.

Nakon potpisivanja, ali i prije same aneksije, veliki broj zemalja je osudio ovakav potez Rusije. Između ostalih, SAD, Velika Britanija, kao i BiH.

Državama koje osuđuju rusko pripajanje četiri ukrajinske teritorije pridružila se i Turska, a ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je naglasio kako njegova zemlja pruža “snažnu podršku teritorijalnom integritetu, nezavisnosti i suverenitetu Ukrajine kao i 2014. godine”.

“Turska ‘nije priznala rusku aneksiju Krima na nelegitimnom referendumu 2014. godine i naglašavala je svoju snažnu podršku teritorijalnom integritetu, nezavisnosti i suverenitetu Ukrajine u svakoj prilici. U skladu sa ovim stavom usvojenim 2014. godine, odbacujemo odluku Rusije da pripoji Donjeck , Lugansk, Herson i Zaporožje regiona Ukrajine. Ova odluka, koja predstavlja teško kršenje utvrđenih principa međunarodnog prava, ne može se prihvatiti. Ponavljamo našu podršku rješavanje ovog rata, čija žestina stalno raste, zasnovano na pravednom miru koji će biti postignut pregovorima”, navodi se u saopćenju turskog ministarstva vanjskih poslova.

klix.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika