NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Tuzlanski kanton: Povećanje plate za pomoćne radnike u obrazovanju

... | 16. Oktobra 2020.
16:23
Kalesija Online

Za oko 750 pomoćnih radnika u osnovnom i srednjem obrazovanju Tuzlanskog kantona septembarske plate će biti povećane za 10 posto. Ovime će biti vrijednovan njihov doprinos u radu škola, posebno za vrijeme borbe sa Korona virusom – piše RTV TK.

Sindikat obrazovanja Tuzlanskog kantona prošle je godine sa Vladom TK postigao dogovor o povećenju plata za zaposlene u obrazovanja, ali tada nije bilo moguće da se poveća i minimalna plata, tako da pomoćni radnici u obrazovanju, higijeničari, domari, portiri, ložači nisu dobili nikakvo povećanje.

– To se moralo uraditi kroz Aneks kolektivnog ugovora i evo mi smo realizovali taj Aneks, tako što smo od 1.9. povećali minimalnu platu zaposlenih u oblasti obrazovanja – kaže Sumedin Kulović, predsjednik Sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK.

Sindikati obrazovanja uputili su Inicijativu Komisiji za obrazovanje Skupštine Tuzlanskog kantona, koji su dalje uputili urgenciju prema Ministarstvu obrazovanja i nauke TK, da se ukine ta, kako kažu diskriminacija pomoćnih radnika u obrazovanju.

– Gdje su izostavljeni u proteklom periodu u povećanju plate, koja je povećana svima, osim njima – dodaje Midhat Čaušević, predsjednik Komisije za obrazovanje Skupštine TK.

Čaušević napominje da su upravo pomoćni radnici u obrazovanju imali puno izazova u proteklom periodu.

– Jer zaista u proteklom periodu za njih nije bilo on line nastave. oni su bili na terenu, fizički su bili prisutni i na neki način vjerujem da će ovo dobro doći svima njima – dodaje Čaušević.

Radnici će povećanje dobiti već od septembarske plate, kažu u Sindikatu radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK.

(TI/RTV TK)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika