NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Tuzlanski SDP nudi DF-u poziciju premijera ako s njima formiraju vlast

... | 18. Oktobra 2022.
16:10
Kalesija Online

Nakon Općih izbora, ambicije za formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu pokazali su iz SDA te SDP-a. Stranka koja prva okupi blok od minimalno 18 skupštinskih zastupnika moći će zvanično krenuti u proces. SDP je već spreman premijersku poziciju ponuditi DF-u, ukoliko se nađu u zajedničkom bloku.Shodno trenutnim, preliminarnim izbornim rezultatima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH), u Skupštini Tuzlanskog kantona najviše zastupničkih mandata imat će SDA i to njih 13, zatim slijedi SDP sa osam.

Također, tu su još i DF sa četiri, PDA sa tri, Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine, Stranka za BiH i Narod i pravda sa po dva te Naša stranka sa jednim zastupničkim mandatom.

Prvi koji su spremni pokrenuti proces formiranja nove kantonalne vlasti su iz SDA i SDP-a, što su ranije najavili. Priče o mogućim blokovima su u određenoj mjeri počele, a zanimljivo je da je SDP već spreman na jednu ponudu.

Naime, još uvijek aktuelnu vlast u Tuzlanskom kantonu SDA ima sa DF-om, kojeg je SDP spreman privoliti na svoju stranu.

Kako je potvrđeno za Klix.ba od izvora koji učestvuje u pregovaračkim procesima, SDP je spreman poziciju kantonalnog premijera ponuditi DF-u, ukoliko prihvate biti u zajedničkom bloku za formiranje nove vlasti.

S druge strane, prema informacijama sa kojima dalje raspolaže Klix.ba, SDA i DF načelno bi mogli imati većinu. Međutim, konce mrse SBiH i SDBiH, koji unutar svog još nezvanično formiranog bloka od četiri zastupnika, dolaze do razmimoilaženja u stavovima vezano za formiranje vlasti sa SDP-om, odnosno SDA-om.

Nešto kristalnija situacija bi mogla biti nakon sastanka predsjednika SBiH Semira Efendića i lidera SDBiH Envera Bijedića, sa temom mogućeg zajedničkog blokovskog djelovanja u Skupštini TK.

klix.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika