NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

U BiH u 2021. godini ekshumirani posmrtni ostaci 81 žrtve proteklog rata

... | 6. Januara 2022.
16:56
Kalesija Online

U 2021. godini Institut za nestale osobe BiH ostvario je uspješnije rezultate u odnosu na 2020. godinu, kada su zbog donesenih mjera uzrokovanih pandemijom koronavirusa ekshumacije na nekoliko mjeseci bile obustavljene. Prethodnu godinu obilježio je pronalazak dvije masovne grobnice, na lokalitetima Dobro Polje u općini Kalinovnik i  Pribošijevići kod Rogatice. Na ova dva područja ekshumirani su posrmtni ostaci 14 žrtava prethodnog rata.

„Imali smo 1293 izlaska na teren naših istražitelja, toliko puta su se provjravale informacije na terenu koje su dolazile do nas a koje se odnose na moguće lokacije grobnica. Imali smo 80 ekshumacija, 76 ih je bilo do kraja novembra, a i u decembru smo imali još 4 ekshumacije. Tom prilikom ekshumirani su ukupno  posmrtni ostaci 81 žrtve posljednjeg rata.  Dakle 81 žrtva je identifikovana što je čal za 60 posto više u odnosu na one rezultate koje smo imali tokom 2020. godine“, rekla je Emza Fazlić glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

FOTO: ILUSTRACIJA

Iz Instituta ističu kako se već duži vremenski period suočavaju s problemom nedostatka pouzdanih informacija o lokacijama masovnih grobnica. Uprkos tome štu su pronašli ostatke 80 odsto nestalog stanovništva, preostali su najteži slučajevi ratnih zločina. Svakodnevno dobijaju informacije o mogućim lokacijama njihovih grobnica, ali rezultati pokazuju da od 10 ekshumacija jedna bude uspješna dok ostale navedu na  krivi trag.

„To se događa iz prostog razloga što oni koji znaju gdje se nalaze posmrtni ostaci žrtava i 30 godina nakon rata odlučuju da šute. Oni odlučuju da žive u košmaru da ne kažu istinu i da onemoguće porodicama konačni smiraj. Jednim dijelom to se događa od straha od mogućih sankcija od učešća u ratnim zločinima i svjedočenju istima, a sa druge strane vjerovatno i zbog straha od neke odmazde ukoliko se odaju te informacije da će se smatrati izdajnicima svog naroda i slično“, istakla je Fazlić.

Prema podacima Centralne evidencije nestalih u BiH se trenutno traga za 7.628 osoba, a još uvijek je u toku i proces verifikacije podnesenih prijava o  nestalim osobama. Zaprimljeno je više od 34 hiljade prijava, a do sada ih je više od 30 hiljada verifikovano. Broj pronalazaka nestalih osoba postepeno se smanjuje zbog nedostatka tačnih informacija, dok s druge strane porodice nestalih mole samo za kosti svojih najdražih kako bi ih dostojno sahranili i završili svoju dugogodišnu agoniju.

rtvtk.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika