NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

U BKC “Alija Izetbegović” premijerno će bit prikazan film o Abdulahu Kovačeviću

... | 7. Januara 2019.
15:57
Kalesija Online

Dana 15. januara 1992. godine u Vražićima kod Čelića ukopan je magistar ekonomskih nauka, predsjedniku MBO Bijeljine, prvi šehid sjeveroistočne Bosne. Rezervisti JNA oteli su ga 29. novembra 1991. godine. Potraga policije iz Lopara, Tuzle i Sarajeva nije urodila plodom, a njegov nestanak izazvao je proteste u Vražićima, Čeliću te ispred zgrade Općine Lopare. Kovačevićevo tijelo pronađeno je 6. januara 1992. godine na brdu Žunovo nedaleko od Vražića.

Povodom 9.janura, Dana početka genocida nad Bošnjacima, u sali BKC”Alija Izetbegović” Kalesija bit će upriličena premijera filma o Abdulahu Kovačeviću. Fil je rađen u produkciji NEON Televizije, a projekcija istog počinje u 17:00 sati.
Ovaj datum (9.januar) se već nekoliko godina obilježava kao Dan genocida nad Bošnjacima jer je na isti datum osnovana „Republika Srpska“ za koju je i Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu utvrdio da su njene institucije, vojska i policija, učestvovale u činjenju genocida nad Bošnjacima.

Organizatori, pozivaju prije svega Kalesijce da daju svoj doprinos u obilježavanju dana kada je počeo genocid nad Bošnjacima kako ne bismo zaboravili ono što nam se dešavalo u proteklom ratu. Udruženje “KORAK” knjige na pomenutu temu uručit će nekim od posjetilaca.

Abdulah Kovačević rođen je 3. maja 1954. godine od oca Avde i majke Aiše. Osnovnu školu završio je u Vražićima, a srednju u Brčkom. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Subotici, postdiplomski studij završio je u Ljubljani, a na Beogradskom univerzitetu pripremao je doktorsku disertaciju. Poznato je da je s profesorima u Beogradu došao u sukob zbog nacionalnog imena Bošnjak. Objavio je pedeset naučnih radova iz oblasti ekonomije, a svoje osvrte na predratnu političku situaciju objavljivao je u mnogim novinama. Za života je objavio zbirku poezije pod naslovom “Zlatne kiše”, a posthumno je objavljena njegova zbirka poezije “Bosnoljublje”. 

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, Najave