NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

U čast boraca: Ogromni ljiljan nad Bosanskom Krupom

... | 18. Septembra 2020.
07:54
Kalesija Online

Povodom obilježavanja 25. godišnjice od oslobođenja Bosanske Krupe, na brdu Ćojluk  svečeno je otvoreno spomen-obilježje Ljiljan.

Impresivni spomenik čije su latice visine sedamnaest, a raspona deset i po metara, vidljiv je iz skoro svih dijelova Bosanske Krupe, a samo spomen-obilježje je izgrađeno na površini od oko tri hiljade kvadrata, javlja portal Krupljani.ba.

Obilježje je podignuto u čast boraca koji su braneći Ćojluk, svoj grad i domovinu, herojski položili živote, a na podnožju spomen-obilježja uklesana su imena 62 šehida.

Na dan oslobođenja i Dan općine Bosanska Krupa, na mostobranu Ćojluk, gdje se odvila jedna od najvažnijih bitaka 511. slavne, sedamnaest metara visok ljiljan nadvio se nad Bosanskom Krupom i ovjekovječio historijsku pobjedu nad agresorom.

Na pobjedonosnu bitku na mostobranu Ćojluk, koja je trajala 17 sati, prisjetio se ratni komandant 1. bataljona 511. slavne Edin Ezić.

– Da vam pričam o tim danima, ne bih. Dovoljno je da se okrenete i da pogledate Krupu koju smo mi gledali tri i po godine. Nismo imali oružja, nismo imali municije. Sve smo svojim rukama otimali, zarobljavali i borili se, da bi svoju Krupu oslobodili, kazao je Ezić.

Alija Kurtović, komandir IDČ Faraoni, je podsjetio na najteža, ali najslavnija vremena, Enes Bešić izazvao je bujicu emocija među prisutnima pročitavši ‘Pismo mojoj Šerki’, oživivši tako neizvjesnost i strah iz tih ratnih godina, hoće li je ikad više vidjeti. 

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika