NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

U dvorištu porodice Ćejvanović u Koraju rodile banane

... | 22. Jula 2019.
09:18
Kalesija Online

Da u Koraju osim jagoda, šljiva, smokava i drugih vrsta voća karakterističnog za naše područje, uspijeva i tropsko, dokaz je drvo banane u dvorištu porodice Ćejvanović. Nakon šest godina od kada su ga posadili, drvo je ove godine podarilo i prve plodove.

Iako uzgoj nije karakterističan za naše područje i gotovo je pa i nemoguć, kažu neki stručnjaci, korajske banane su dokaz da se čuda ipak dešavaju. Sadnice banana na ovom području održale su se u proteklih šest godina. Porodica Ćejvanović je jednu nabavila u Sloveniji i tako je priča o bananama i počela. 

– Imam običaj reći da u zadnje vrijeme u Koraju više šljive nisu u modi i da sad hoćemo da sadimo banane. Iz priloženog se da vidjeti da je uspjelo – priča Mahir Ćejvanović. 

Smokve u Koraju uspijevaju godinama unazad, a mediteranska klima, izgleda, odgovara i egzotičnim vrstama voća. Mahirovi roditelji prvobitno nisu znali da je riječ o bananama, zasadili su biljku koja je imala izuzetno lijep cvijet. 

– To je bilo izuzetno lijepo ukrasno drvo i onda smo na internetu vidjeli da je to stablo banane – kaže Mahir. 

Budući da je u proteklom periodu oko jednog stabla banane naraslo još šest, namjera Ćejvanovića je urediti prostor za uzgoj banana. 

– Ima dovoljno vode. Da ima sunca malo više vjerovatno bi bilo i više plodova, oni bi bili bolji veći i mogli bi prispjeti za pravo branje – ističe Mahir. 

U Ministarstvu poljoprivrede i Poljoprivrednom zavodu nismo mogli naći adekvatnog sagovornika od kojeg bismo dobili informaciju više vezanu za rod banane na našem području, budući da se, kako nam je rečeno, rast i uzgoj ove biljke ne izučava. S druge strane, profesor sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli Midhat Jašić objašnjava da je rod banane u našim krajevima gotovo nemoguć. 

– Isto kao kad bismo posadili jabuku u tropskim krajevima, ona naraste čak do pedest metara, ali ne može da rađa. To je kuriozitet da postoji mogućnost da banana rodi na našim prostorima – navodi Jašić. 

Vrijeme će pokazati hoće li se banane u Koraju uspjeti održati i hoće li ovaj kraj, poznat po voćarstvu postati još poznatiji po uzgoju i plasmanu ovog tropskog voća. 

(tuzlarije.net – Federalna.ba)              Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika