NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

U Foči obilježena godišnjica stradanja 3.000 Bošnjaka

... | 2. Avgusta 2020.
13:09
Kalesija Online

Simboličnim spuštanjem ruža u Drinu s mosta stradanja kod zloglasnog zatvora u Foči je obilježena godišnjica zločina nad 3.000 bošnjačkih civila iz ovog grada.

Članovi Udruženja žrtava rata “Foča 1992 – 1995” svake prve nedjelje u augustu obilježe dan sjećanja na sve fočanske šehide i stravične zločine u kojima su ubijani, zarobljeni, silovani i mučeni u ovom gradu, kako se žrtve a ni zločini ne bi zaboravili.

– Danas obilježavamo dan sjećanja na sve fočanske šehide i nevino ubijene žrtve rata općine Foča. Tokom agresije na Bosni i Hercegovinu, u Foči je ubijeno 3.000 Bošnjaka, od toga je 586 žena, to samo po sebi govori o karakteru ratovanja. Nažalost evo 28 godina je prošlo i mi još uvijek nismo pronašli svoje najmilije i još uvijek tražimo 627 članova naših porodica koji se vode kao ‘nestali’ – kazala je generalni sekretar Udruženja žrtava rata “Foča 1992-1995” Midheta Kaloper Oruli.

Prema njenim riječima, Udruženje ima za cilj da obilježava značajne datuma, te da s lokalnim vlastima općine Foča pokušavaju obilježiti neka mjesta stradanja u Foči nad Bošnjacima ove općine.

Dodala je da su nažalost zbog situacije s koronavirusom mnogi zvaničnici otkazali dolazak na ovaj događaj. Obilježavanju je, između ostalih, prisustvovao i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

– Potredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović je uputila pismo podrške s dovama prema našim šehidima – kazala je Kaloper Oruli.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika