NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

U Kalesiji izvedena predstava “Šta se bijeli u gori zelenoj?”

... | 22. Februara 2020.
21:54
Kalesija Online

Na sceni BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija izvedena je predstava „Šta se bijeli u gori zelenoj'“. Pomenuta predstava rađena je po motivima Hasanaginice. Predstava“Šta se bijeli u gori zelenoj“  nije izvorna Hasanaginica koja je već poznata u našem društvu, nego je postavljena u jednu formu dokumentarnog teatra, koja govori o ženi, o njenom položaju u društvu i gdje je ona danas u ovom trouglu sistema, religije i tradicije.

“Nažalost moram reći da se nije mnogo toga promijenilo. Pronašla sam mnogo zajedničkih stvari koje su tada bile prepreke Hasanaginici, te iste stvari možda malo drugačije upakovane su prepreke sa kojima se žene danas susreću” kazala je Sadika Kahrimanović.

Predstava “Šta se bijeli u gori zelenoj?” prvenstveno je igrana u teatru kabere u Tuzli. Pobjednička je predstava na festivalu premijera koji je održan u septembru u Tuzli. Igrana je i u BKC U Živinicama i Čeliću. Prema riječima Sadike Kahrimanović predstava nosi mnogo pouka ali ono što je ona htjela uraditi jeste kroz istu postaviti pitanje publici o kojem će razmišljati. U predstavi osim Sadike igra i Feđa Zahirović.

” Zanimljivo što Hasanaginicu i Hasanaga i njen brat objektiviziraju to je neka njihova zajednička spojnica ali to su i neke razlike koje su napravljene. Ja kao glumac nastojim da me svaka predstava obogati. Ova predstava me sigurno obogatila u tom smislu da razbijem tu iluziju objektiviziranja žene” ističe Zahirović.

Mentorstvo nad ispitnom predstavom potpisuje mr.sc. Damir Altumbabić, vanredni profesor. Odabir muzike i aranžman songova radio je Feđa Zahirović. Indikativnu i tehničku podršku pružaju Jasmina Ibrahimović, Marija Novaković, Ermin Avdić i Denis Bajraktarević.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme