NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

U Kalesiji obilježen Dan zlatne vrpce

... | 13. Februara 2020.
12:16
Kalesija Online

U danima koji bi trebali biti bezbrižni veliki broj djece bori se sa problemom koji je veliki i za leđa odraslog čovjeka. Zabrinjavajući je podatak da u svijetu godišnje oboli više od 200.000 djece od raznih oblika raka.

Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka ( ICCD ) obilježava se 15.februara, to je globalna surađivačka kampanja osnovana na podizanju svijesti o dječijem raku, te izražavanju podrške djeci i adolescentima sa rakom, preživjelima i njihovim porodicama. 

U Kalesiji je ovaj datum obilježen danas. Članice Udruženja “Nijemi Krik” Kalesija podjelom zlatnih vrpci građanima Kalesije željele su skrenuti pažnju na ovaj problem i bolest koja sve više uzima djeci djetinjstvo, roditeljima djecu. U saradnji sa Udruženjem žena “Ruže” Dubrave, Udruženjem “Srce za djecu oboljelu od raka” prikupljale su i dobrovoljne priloge koje će donirati Dječijoj onkologiji u Tuzli.

Podršku na današnjoj manifestaciji pružila je i Muniba Pašić iz Sapne, te učenici Osnovne škole Kalesija koji su šetnjom kroz grad sa žutim balonima i formiranjem zlatne vrpce u dvorištu škole dali su podršku djeci oboljeloj od raka.

Međunarodni simbol borbe protiv raka među djecom je zlatna vrpca. Njome se želi ukazati koliko je dječji život dragocjen te nas podsjetiti na male heroje koji se svakodnevno bore protiv ovih bolesti.  Zlatna vrpca nije samo vrpca ili ukras na kragni košulje nego pokazatelj da ti je stalo. A to što ti je stalo važno je malim herojima od kojih može učiti i Spidermen i Betmen. Budi razlog da neko vjeruje u dobrotu ljudi.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme