NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

U Kalesiji obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

... | 30. Avgusta 2020.
13:44
Kalesija Online

Iako je prošlo 25 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini porodice žrtava i dalje tragaju za svojim najmilijim. Tokom agresije na području Kalesije nestalo je 159 osoba, a 51 osoba još uvijek nije pronađena. Crveni križ Općine Kalesija u saradnji sa JU Centrom za socijalni rad Kalesija i Udruženjem porodica zarobljenih i nestalih lica Kalesija 1992. upriličio je niz aktivnosti povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, kako bi pružili podršku porodicama u borbi za odgovore o sudbini njihovih nestalih članova.

“Aktivnosti našeg udruženje je što veći broj pronaći i identifikovati da bi porodice saznale gdje su njihovi najmiliji, odnosno ima mnogo porodica koje tragaju za svojim nestalim članovima porodice širom BiH. Ja imam dosta nestalih članova porodice, nestao mi je brat”, kazao je Muradif Bureković, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Kalesija 1992.

“Svugdje u svijetu, pa tako i mi u Kalesiji obilježavamo Međunarodni dan nestalih dajući doprinos i sam značaj ovom datumu. Aktivnosti koje smo realizovali na današnji dan u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog križa u BiH dobili smo određena sredstva u vidu zaštitinih maski i brošura promotivnog materijala koje smo dijelili građanima, gdje su oni kroz te brošure imali priliku da se upoznaju zašto se obilježava Međunarodni dan nestalih. Dobili su po jednu zaštitnu masku sa porukom “Gdje je?”, kazao je Muamer Đedović, predsjednik mladih CK FBiH.

Međunarodni dan nestalih osoba, 30. august, koji su proglasile Ujedinjene nacije, ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu. U proteklom ratu od 1992. do 1995. godine u BiH je nestalo oko 35.000 osoba, a danas, dvije decenije nakon rata, traga se za više od 7.500.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, Na današnji dan