NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

U Kalesiji obilježit će se Sedmica borbe protiv karcinoma grlića maternice

... | 19. Januara 2019.
08:31
Kalesija Online

Povodom Sedmice prevencije raka grlića maternice u Kalesiji će se u utorak 22.01.2019. godine sa početkom u 13 sati u prostorijama ginekološke ordinacije “dr. Begić” održati stručno predavanje prilikom kojeg će specijalista ginekologije i akušerstva dr. mr.med.sc. Zumra Begić kroz interaktivnu radionicu uticati na podizanje svijesti o prevenciji karcinoma grlića maternice.

Obilježavanje Sedmice prevencije raka grlića maternice u Kalesiji održat će se u organizaciji GAK Tuzla, Udruženja ginekologa TK kao i Udruženja “Ženo, majko, sestro”.

Rak grlića maternice obično se dijagnosticira kod mlađih žena. Invazivni karcinom grlića maternice smatra se bolešću koja se može izliječiti, ali zbog neredovitih ginekoloških pregleda, neadekvatne terapije te neodgovornosti pacijentice, ova maligna bolest bilježi značajnu smrtnost. Zbog toga što ima dug preinvazivni period, nakon raka dojke, spada u drugi najučestaliji karcinom kod žena mlađih od 35 godina. Uzrok nastanka invazivnog karcinoma grlića materice nije poznat. Infekcija predstavlja najveći faktor rizika za nastanak invazivnog karcinoma vrata materice.

Incidenca obolijevanja od raka grlića maternice u BiH je još visoka u odnosu na razvijene zemlje.

Prema navodima, u Tuzlanskom kantonu svijest žena o značaju preventivnih pregleda bolja nego u prethodnoj godini, ali je još udaleko od stanja kakvo bi trebalo biti.

Šefica Službe za socijalnu medicinu u Zavodu za javno zdravstvo TK Majda Sarihodžić istaknula je da  se na području našeg kantona godišnje zabilježi između 50 i 60 novooboljelih, dok je između 20 do 25 slučajeva sa smrtnim ishodom.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme