NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

U kalesijskom BKC-u upriličena premijera filma o prvom šehidu sjeveroistočne Bosne

... | 10. Januara 2019.
12:19
Kalesija Online

Magistar Abdulah Kovačević prvi je šehid sjeveroistočne Bosne. Prema dostupnim informacijama rezervisti JNA oteli su ga 29. novembra 1991. godine. Njegovo tijelo pronađeno je 6. janura 1992.godine. Dženaza Abdulahu Kovačeviću klanjana je u njegovim rodnim Vražićima 12.januar 1992.godine.


Abdulah Kovačević je bio mlad i perspektivan čovjek, magistar ekonomskih nauka, sa spremljenom i prijavljenom doktorskom disertacijom. Čovjek koji se svim svojim bićem zauzimao za svoj narod i za samostalnu i suverenu BiH.  Pripremao je elaborat za odvajanje općine Čelić iz općine Lopare. Svojim djelima, u predratnim godinama, Abdulah Kovačević iskazao je svoj patriotizam. Iskazao je ljubav prema domovini i svom narodu. Na njegovoj dženazi bilo je oko 10 000 ljudi. Njegovo ubistvo bila je svojevremena najava krvavog rata.

O istinskom patrioti, pjesniku Abdulahu Kovačeviću ima vrlo malo podataka. Kako bi se sačuvalo sjećanje na Abdulaha Kovačevića NEON Televizija odlučila je ekranizirati priču o Kovačeviću i time sačuvati od zaborava prve zločine nad Bošnjacima . U filmu su govorili načelnik Općine Čelić Sead Muminović prijatelj Kovačevića, njegov zet Vahid Muminović, predsjednik MZ Vražići Enes Livadić i vijećnik u OV Čelić Hasan Bečić. Projekcija filma upriličena je sinoć u BKC “Alija Izetbegović” Kalesija povodom 9.januar Dana početka genocida nad Bošnjacima. Na premijeri filma bio je prisutan i načelnik Općine Čelić, kao i sestrić Abdulaha Kovačevića.

“Doista ste uradili jedan vrlo veliki posao. Uradili ste posao za mlade generacije, za ljude da ne zaborave sve ono što ste dešavalo u proteklom periodu u Bosni i Hercegovini i da ne zaboravimo djelo i sve ono što je učinio rahmetli Abdulah Kovačević za nas. Ja posljednji mjesec dana njegovog života bio u stalnom kontaktu sa njim. Jednostavno, kao osoba koja je voljela Abdulaha Kovačevića i njegovog brata rahmetli Seada, teško je ostati ravnodušan i smiren i odgledati ovaj film.Ovaj film je u meni probudio emocije i vratio me 26 godina unazad”-kazao je načelnik Općine Čelić Sead Muminović

Da film o magistru Kovačeviću ima veliku vrijednost potvrdio je i publicista Fatmir Alispahić.

“Zahvaljujući NEON Televiziji javnost u Bosni i Hercegovini po prvi put je saznala za ubistvo istaknutog pjesnika i naučnika Abdulaha Kovačevića. To je svojevrsni nagovještaj genocidne agresije.Budući da ne samo da je ubijen Abdulah Kovačević pred kraj 1991.godine, već je bio čitav niz terorističkih zlodjela, kao što je bilo ubistvo policajaca u Kalesiji, kao što je bilo ubistvo taksiste u Živinicama, kao što je bilo ubistvo načelnika policije u Doboju. Sve su to bili nagovještaji nadolazeće genocidne agresije a htjelo se poručiti kroz ubistvo Abdulaha Kovačevića da Bošnjaci nisu sigurni. Da će ubijati najuglednije ljude u Bošnjaka”- kazao je Fatmir Alispahić

Nakon projekcije film UG “Korak” obezbijedilo je knjiga na temu genocida u Bosni i Hercegovini, za pet posjetitelja.

Načelnik Općine Čelić je istakao da će promocija filma biti upriličena u Čeliću i Abdulahovim rodnim Vražićima.


Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme