Kalesija 12°

U narednih mjesec dana nova lista esencijalnih lijekova za TK

Vlada Federacije BIH donijela je Odluku o listi esencijalnih lijekova neophodnih za osiguranje zdravstvene zaštite u okviru standarda obaveznog zdravstvenog osiguranja.


Vlada TK imenovala je Komisiju za lijekove, koja će raditi na usklađivanju Federalne sa Kantonalnom listom esencijalnih lijekova. Komisija je imala prvu konstituirajuću sjednicu, a već naredne sedmice nastavlja sa radom. Ukoliko sve bude teklo po planu, nova usklađena lista esencijalnih lijekova mogla bi biti gotova najdalje za mjesec dana. Do tada će kako kažu u resornom ministarstvu, na snazi biti postojeća.

Nova esencijalna lista lijekova za Tuzlanski kanton trebala bi biti gotava u narednih mjesec dana. Jučer je Komisija za lijekove koja će vršiti uskladjivanje Kantonalne sa Federalnom listom održala i prvi sasatanak. Treba napomenuti da su na Federalnu, uvršteni lijekovi dobijeni na osnovu usaglađivanja s listama vodećih bolesti Federacije BIH, dobijeni iz Izvještaja o zdravstvenom stanju stanovništva za svaku kalendarsku godinu. Nada Pavlović – Čalić , ministrica Zdravstva u Vladi TK kazala je kakao postoje dvije liste.Lista A , obavezujuća za sve kantone sadrži 140 generičkih lijekov ašto je 400 oblika , a riječ je o lijekovima koji se u potpunosti finansiju iz ZZO .Lista B sadrži 85 lijekova , a mogu je proširiti svi kantoni koji raspolažu sa dovoljno finansijskih sredstava.

Federalno ministarstvo je procijenilo da će nova federalna lista donijeti određene uštede i to od minimalno 20 miliona KM godišnje.U Ministarstvu zdravstva TK smatraju to značajnim jer se u prošloj godini propisivalo više lijekova nego što su to dozvoljavale finansijske mogućnosti. Zbog toga se došlo u tešku finansijsku situaciju. Ovo stanje je prevaziđeno ali se više nebi smjelo ponoviti, kažu u resornom ministarstvu. Donošenjem nove liste, nakon četiri godine, konačno bi se trebala izjednačiti prava svih gradjana u Federaciji.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Svečanom sjednicom obilježena 111. godišnjica Udruženja ilmijje

  BKC “Alija Izetbegović” Kalesija: U petak predstava za dj …

  Sve više građevinara iz Bangladeša: I BiH počela da uvozi radnu sn …

  “Mladi žele više”: Udruženja iz Kalesije i Zvornika zaj …

  Mladi inžinjer iz Gračanice Asim Pedić pravi robote koji dostižu c …

  CLOSE
  CLOSE