NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

U Novom Pazaru danas dženaza bivšem sandžačkom muftiji Muameru Zukorliću

... | 7. Novembra 2021.
09:53
Kalesija Online

Dženaza bivšem predsjedniku i glavnom imamu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Muameru Zukorliću bit će danas u 12:30 sati na Trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru, a bit će ukopan u selju Orlje kod Tutina.

Zukorlić je jučer preminuo u 51. godini usljed srčanog udara. Povodom njegove smrti oglasio se veći broj političara u Bosni i Hercegovini i ostatku regije, među kojima su predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zukorlić je rođen 1970. u Tutinu. Osnovnu školu je završio u selu Ribariće, općina Tutin, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Islamski fakultet, odsjek šerijatsko pravo, upisuje u Konstantini u Alžiru, a završava ga u ljeto 1993.

Za prvog predsjednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka izabran je u oktobru 1993. njegovim osnivanjem, da bi na tu funkciju bio ponovo izabran 1998. i 2003. Postdiplomske studije je završio u Libanu.

Na Objediniteljskom Saboru Islamske zajednice u Srbiji 2007. izabran je za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i glavnog muftiju. U julu 2008. na izborima u Islamskoj zajednici bio je ponovo izabran za njenog poglavara.

Prije dvije godine bio je kandidat za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Bio je i potpredsjednik Narodne skupštine Srbije i predsjednik stranke Pravda i pomirenje.

Klix.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika