Kalesija 30°

U odnosu na ostale Evropljane Nijemci najviše daju napojnice, pa i kada je usluga nezadovoljavajuća

Kada dati napojnicu i koliko dati je česta nedoumica Evropljana. Prema jednom od istraživanja, Nijemci najčešće daju napojnice.

Britanska agencija za ispitivanje javnog mnijenja YouGov je provela istraživanje u šest država Evropske unije, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Istraživanje je pokazalo da su Evropljani duboko podijeljeni po ovom pitanju.

Anketarima je 72 posto Nijemaca kazalo da u restoranu obično daju napojnicu. Nešto manje od 72 posto Amerikanaca je kazalo da to čine. To je slučaj kod 55 posto Britanaca, 46 posto Španaca i 34 posto Francuza. U Švedskoj, u kojoj se napojnica u restoranima uglavnom ne očekuje, 31 posto ispitanika je kazalo da daje napojnice. U Italiji je to slučaj kod manje od 25 posto ljudi.

Kada su u pitanju napojnice u frizerskom salonu, 56 posto Nijemaca je reklo da ih daje, dok je u Velikoj Britaniji to stvar kod 32 posto Britanaca, 25 posto Španaca, 21 posto Francuza i osam posto Italijana.

Nijemci prednjače i u davanju napojnica u hotelima i taksistima – njih 37 posto je izjavilo da konsijeržima daje napojnice, što je 40 posto više u odnosu na Amerikance. To čini između tri i 14 posto ostalih Evropljana.

Stanovnici najveće ekonomije dominiraju i po pitanju napojnica u barovima – skoro 50 posto je kazalo da daje napojnice radnicima barova.

Ispitanici istraživanja su kao najčešće razloge za ostavljanje napojnice istakli da je to nagrada za dobru uslugu, osjećaj da se mora dati, dok su u Njemačkoj istakli i to da bi tako trebalo biti.

Vrlo visokih 42 posto Amerikanaca i 17 posto Nijemaca, što je najviše u odnosu na ostale u Evropi, navelo je da su davali napojnicu i onda kada je usluga bila užasna.

Dakle, Nijemci su skloni tome da daju napojnicu bez obzira kako se prema njima postupa. To što mali broj Italijana ostavlja napojnice pojedini tumače kao posljedicom toga što u Italiji ne postoji kultura davanja napojnica, piše list Guardian.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Državljanin BiH lišen slobode zbog krijumčarenja 15 stranih državl …

  Još nema zvanične objave: U Kelnu već prodaju aviokarte za Tuzlu, p …

  “Jeste li spremni za utrku Kalesija-Zvornik i još mnogo toga? …

  BKC Kalesija: Promocija monografije “Šeher kod Kalesije (sa oko …

  Mlada Amira je peta po redu hafiza iz porodice Mehić

  CLOSE
  CLOSE