NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

U okviru obilježavanja 25.godišnjice Regionalnog savjetovanja PL u Kalesiji promovisane dvije knjige značajne za BiH

| 10. Januara 2017.
17:54
Kalesija Online

U okviru obilježavanja 25.godišnjice Regionalnog savjetovanja Patriotske lige koje je održano u Tojšićima, danas je u prostorijama Gradske biblioteke u Kalesiji upriličena promocija dvije knjige “Patriotska liga Tuzle i agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu” autora Salima Hodžića i “Alija Izetbegović u vrtlogu političkih i vojnih dešavanja u Bosni, Evropi i svijetu 1991-1995”, autora Murata Kahrovića.

promocija_1

O pomenutim knjigama govorile su patriote i osnivači Patriotske lige na našim prostorima profesor Sead Omerbegović te Dževad Tosunbegović koji je obnašao i funkciju načelnika naše općine.

“Ovo je obaveza udruženja koje čuva tradiciju Patriotske lige. Ovo su izdanja Saveza udruženja boraca BiH koja govore o BiH i agresiji na našu domovinu. Ove dvije knjige su prilog proučavanja burnog perioda, odnosno agresije na BiH. Kroz pisanu građu treba podjećati na ono što se dešavalo u BiH kako bi mlađe generacije znale šta se dešavalo u BiH u periodu 1992-1995.godine”, govori za Neon Televiziju Dževad Tosunbegović.

promocija_4

Autor knjige “Patriotska liga Tuzle i agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu” Salim Hodžić kazao je da se u knjizi bavio ulogom Patriotske lige na teritoriji Sjeveroistočne Bosne sa posebnim akcentom na Tuzlu.

“Neki djelovi su pisani i za one koji žive van teritorija naše regije. Tu je hronologija događaja formiranja Patriotske lige te njenih formiranja na ovim prostorima. Pokrili smo u knjizi dešavanja u Kalesiji, ali i Srebreniku”, istakao je autor.

On je podcrtao da mi malo znamo o svojoj historiji, ali je israzio želju da mlađe generacije krenu sa izučavanjem historije i da se tako brani gruda naše domovine.

promocija_5

Profesor Salih Kulenović istakao je bitnost pisanja ovakvih knjiga za mlađe generacije koje dolaze, kako bi oni znali šta se dešavalo nakon Regionalnog savjetovanja PL u Tojšićima, a kasnije u ratu u BiH.

On je istakao da je jako bitno da se očuvaju pisane riječi i događaji koji su značajni za BiH jer godine čine svoje te učesnici rata nestaju, a sa njima i informacije o dešavanjima.

promocija_2

Ono što je sramno, svakako je i mala posjeta Kalesijaca promociji ovih knjiga iako je ova dešavanja Gradska biblioteka najavila mnogo ranije. U publici našao se i jedan profesor historije a riječ je o Samiru Haliloviću, te istaknuti borci Armije RBiH.

promocija_3

 

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme