NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

U okviru projekta „Životi iza polja smrti’ biće snimljeno 100 svjedočenja žrtava genocida u Srebrenici

... | 29. Oktobra 2020.
17:06
Kalesija Online

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ove sedmice kreću u zajednički projekat snimanja stotinu svjedočanstava preživjelih svjedoka genocida.

Memorijalni centar i BIRN BiH ovim projektom žele povezati pojedinačna svjedočanstva sa predmetima u kolekciji muzejske zbirke Memorijalnog centra, koje su do sada donirali preživjeli, te prikupiti nove artefakte i svjedočanstva.

Ovo je prvi projekt usmene istorije koji se radi na osnovu metodologije koju je razvio Memorijalni centar. Centar će u budućnosti dalje raditi na razvoju metodologije u saradnji sa De Montfort Univerzitetom iz Leicestera.

“Primarna ciljna grupa u ovom projektu su žrtve genocida, njihove
porodice i ljudi pogođeni direktno i indirektno zločinom, kao i
povratnici u Srebrenicu i širu okolinu. Kroz ovaj projekat, BIRN BiH
žrtvama daje prijeko potreban glas i prostor u javnoj sferi da podijele svoje priče, dok će Memorijalni centar sakupljati i čuvati lične predmete žrtava pronađenih u masovnim grobnicama i koristiti ih kroz izložbe za priče o stvarnim životima prekinutim genocidom 1995. godine”, kaže Denis Džidić, direktor BIRN-a BiH.

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari poziva sve one koji su preživjeli opsadu Srebrenice, ukoliko imaju neke predmete koji su pripadali njima ili njihovim bliskim srodnicima ubijenim za vrijeme genocida da se jave, doniraju predmete i ispričaju svoje priče.

Hasan Hasanović, koji rukovodi projektom u ime Memorijalnog centra, naglašava značaj projekta prikupljanja predmeta i svake pojedinačne lične priče.

“U našoj muzejskoj zbirci trenutno imamo veliki broj predmeta koje smo prikupili u proteklih nekoliko mjeseci. Kolege su zabilježile osnovne informacije koje su poveznica između žrtve i predmeta. Sada ćemo kroz video svjedočenja žrtava pokušati kompletirati tu priču. Svaka priča je važna i svako od nas ima obavezu da čuva sjećanje na svoje najmilije”, kaže Hasanović i dodaje kako je “ovo prilika za sve nas da sačuvamo sjećanje”.

“Znam, teško da smo bilo šta ponijeli iz Srebrenice u toku progona, ali bez obzira na sve opet se pronađe nešto što nas veže za Srebrenicu i genocid, i zato vas pozivam da nam se javite i doprinesete ovom iznimno važnom projektu za sve nas.”

U toku ove sedmice timovi Centra i BIRN-a BiH će u Srebrenici snimiti prvih pet intervjua sa ljudima koji su na trajno čuvanje Memorijalnom centru donirali predmete koji su pripadali njima ili njihovim članovima porodice, a zatim će se snimanja nastaviti i na drugim lokacijama.

Snimanje svjedočenja odvijaće se na tri lokacije- Srebrenici, Sarajevu i Tuzli.

Krajnji cilj projekta, kojeg finansira vlada kraljevine Holandije, jeste
snimiti 100 svjedočenja, a zatim odabrati dvadeset priča koje će se
koristiti zajedno sa njihovim ličnim predmetima i predstaviti kroz
stalnu izložbu u Memorijalnom centru.

Ukoliko želite da i vaše svjedočenje bude snimljeno i trajno sačuvano u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, da govori priču o vama i vašim dragim članovima porodice koji su ubijeni za vrijeme genocida, javite nam se i vaša priča biće zabilježena i trajno sačuva.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika