NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

U Općini Kalesija upriličen prijem za mlade

... | 13. Avgusta 2019.
14:50
Kalesija Online


Trend odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine je na vrhuncu. Prema podacima zvaničnih institucija, hiljade ih na godišnjem nivou prikupljaju dokumente potrebne za dobivanje radnih dozvola u zemljama Evropske unije. Redovi ispred stranih ambasada gotovo svakodnevno su nepregledni. O problemima mladih, mogućim rješenjima istih te aktivnostima razgovarano je danas u Općini Kalesija. U ime općinskog načelnika Seada Džafića,u povodu 12.augusta Međunarodnog dana mladih osoba, šefica u Službi za opću upravu i društvene djelatnosti Hata Mujčinović i savjetnik općinskog načelnika Fikret Suljkanović upriličili prijem za predstavnike Fondacije tuzlanske zajednice i mlade iz Kalesije, a predstavljen je i projekat “Budi junak svoje zajednice”.

“Mi smo željeli ukazati da su mladi u Bosni i Hercegovini najveći i najznačajniji resurs. Nažalost, migracije se dešavaju i mi zaista ne krivimo te ljude za odlazak, međutim mi se želimo fokusirati na mlade ljude koji su ostali ovdje i na aktivne mlade ljude koji doprinose svojoj lokalnoj zajednici. U tu svrhu je i upriličeno otvaranje drugog Javnog poziva za omladinske inicijative na području 5 općina, među kojima je i Kalesija.” rekao je Ahmet Bulić koordinator Omladinske banke u Kalesiji.

Pomoćnica načelnika Kalesije, Hata Mujčinović istakla je da Općina pomaže mlade ljude i daje podršku u realizaciji projekta.

“Općina Kalesija kroz budžet ima pozicionirana sredstva za mlade i nevladine organizacije i tokom proteklih godina ali i u narednim godinama će podržavati i pomagati rad mladih” istakla je Mujčinović.

Na danas upriličenom prijemu rečeno je da u Kalesiji ima mladih koji su zainteresovani za poboljšanje uslova u lokalnoj zajednici, među takvima su i mladi okupljeni oko udruženja TRIK. Pomenuto udruženje registrovano je ove godine a do sada je realiziovano nekoliko projekata. Zbog nedostatka prostorija okupljali su se u kafićima, kasnije im je Crveni križ naše općine ustupio svoje prostorije. Taj problem su mladi istakli i danas, a predstavnici Općine rekli su da će u narednim danima pokušati pronaći rješenje za taj problem.

Mladi su govorili i o onome što im najviše smeta u Bosni i Hercegovini i onome što ih većinu tjera da napuste svoju domovinu. Predsjednica Udruženja Trik i volonterka Crvenog križa Kalesija Almira Omić kaže da joj najviše smeta to se mladima ne pridaje pažnja kakvu zaslužuju te se sve ostavlja za sutra i prekosutra. Mladi nisu pasivni kao što se predstavlja. Imaju želju za rad i promjene te im treba samo prilika.

Muamer Đedović, ispred Crvenog križa Kalesija, uručio je zahvalnicu Općini Kalesiji za pomoć u organizaciji prvog kampa mladih.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme