NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

U OŠ “Kalesija” obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

... | 4. Decembra 2019.
12:09
Kalesija Online

U Osnovnoj školi “Kalesija” obilježen je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Godišnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra ima za cilj da promoviše razumijevanje problema invaliditeta i mobilizira podršku za dignitet, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom. Obilježavanjem ovog datuma se tako teži ka podizanju svijesti o dobrobitima integrisanja osoba sa invaliditetom u sve aspekte političkog, ekonomskog i kulturnog života. Tema ovog dana je zasnovana na cilju potpunog i jednakog uživanja ljudskih prava i učešća u društvu osoba sa invaliditetom, uspostavljenog od strane Svjetskog programa akcije u vezi sa osobama sa invaliditetom, usvojenog od strane Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija 1982. godine.

U Osnovnoj školi “Kalesija” su učenice IX razredna Amna Imamović, Mirela Kadić i Amila Smajlović pripremile radionicu za učenike pod nazivom “Poštivanje i prihvatanje različitosti”.

Kroz razgovor i prikladne prezentacije, upoznale su učenike o vrstama invaliditeta, poteškoćama sa kojima se ove osobe susreću, njihovim pravima i pažnji koju oni zaslužuju i koja im je svakodnevno potrebna.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme