NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

U OŠ “Sapna” svečano obilježeno 10. godina rada mobilne biblioteke na području Podrinja

... | 14. Juna 2019.
12:30
Kalesija Online

Nevladina organizacija Muslim Aid nekoliko godina realizuje projekat mobilne biblioteke u 7 općina istočne Bosne. Projekat mobilne biblioteke “Molly” sprovodi se i u osnovnim školama na području Srednjeg Podrinja, već 10. godina. Danas je i proslavljena jubilarna godišnjica, a zahvaljujući donatorima koji su stigli iz Amerike obnovljen je književni fond, kao i vozilo pokretne biblioteke obojeno u vesele boje, koje će poslužiti kao dodatni motiv za čitanje.

“Mnoga djeca nisu čitala, niti su vidjela novu knjigu. Došli smo na ideju da pokrenemo jedan novi projetkat mobilne biblioteke. Zahvaljujući donatorima kupili smo jedno vozilo, modifikovali i napravili mobilnu biblioteku, koja će koristiti ne samo djeci, već i nastavnicima.
Od samog početka preko 5.000 školske djece bili su korisnici biblioteke”-kazala je Edina Šehić, direktorica nevladine organizacije Muslim Aid Sarajevo.

Nevladina organizacuija Muslim Aid trenutno snadbijeva 25 škola knjigama i nekoliko škola po potrebni u BiH.

” 2011. godine startali smo sa projektom. Potpisali smo ugovore sa osnovnim školama na području Srednjeg Podrinja Milića, Bratunca, Srebrenice, Zvornika i Bijeljine. Mobilna biblioteka na području Srednjeg Podrinja snadbijeva 29. osnovnih škola. U biblioteci nalaze se lektire od 1. do 9. razreda, koje se čitaju po nastavnom planu i programu u RS i TK”-kazao je Nerzudin Hajdarević, koordinator projekta.

Mobilna biblioteka raspolaže sa 5.000 knjiga, sa 350 različitih naslova, školske i stručne literature, kao i didaktički materijal. U sklopu mobilne biblioteke nalazi se i mobilno kino za potrebe časova medijske kulture, a neovladina organizacija Muslim Aid sprovodi i edukativne radionice u osnovnim školama kako bi se poboljšao način učenja kod djece koristeći mape uma.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika