NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

U prošloj godini hiljadu adolescenata u TK tražilo pomoć psihijatra

... | 5. Jula 2018.
18:34
Kalesija Online

Čak hiljadu mladih osoba, adolescentne dobi, prošle godine se javilo i tražilo pomoć u Klinici za psihijatriju u Tuzli. Ovaj zabrinjavajući podatak, samo je jedan od razloga zbog kojih će se ovog vikenda u Tuzli održati Prvi simpozij dječije i adolescentne psihijatrije BiH o temi Zanemarivanje djece i omladine u savremenom društvu.

„Imajući u vidu osjetljivost i ranjivost osoba u adolescentnoj dobi i povećanu potrebu za psihijatrijskom zaštitom te populacije, mi na Klinici za psihijatriju zadnjih 15-tak godina smo planski poduzeli čitav niz aktivnosti u cilju stvaranja preduslova za poboljšanje zaštite mentalnog zdravlja te populacije.“ – kazao je prof.dr.sc.med. Izet Pajević, načelnik Klinike za psihijatriju UKC-a Tuzla.

Broj djece i adolescenata kojima je potrebna psihijatrijska pomoć je svake godine u porastu, a kada uzmemo u obzir da živimo u modernom dobu tehnologije i da se njome najviše koriste djeca i mladi, ljekari nisu iznenađeni.

„To su uglavnom poremećaji ponašanja, poremećaji emocije kod djece, neurotski problemi, djeca sa razvojnim intelektualnim problemima, prve psihotične reakcije koje se javljaju kod djece. To je otprilike ta grupa oboljenja gdje se oni nama obraćaju za pomoć. Ja sam imala skoro slučaj da dijete da bi jelo roditelji mu daju tablet, da gleda crtiće i dijete već godinu i po ne govori i stalno traži taj tablet. Ukidanje tih ekrana, odnosno elektronskih pomagala, značajno doprinosi da se u vrlo kratkom periodu stanje sa govorom kod tog djeteta popravlja.“ – istakla je doc.dr. Nermina Kravić, šefica Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju.

Zbog ranjivosti ove kategorije, jako malo se zna o psihičkim problemima djece, na šta ljekari Klinike za psihijatriju i žele ukazati, te promijeniti to stanje. Simpozij je, osim ljekarima psihijatrije posvećen i onima koji su najčešće angažovani u radu sa djecom i koji s njima provode dosta vremena.

„Kada dijete ima bolest srca ili želuca vode ga pedijatru, a kad ga boli duša, neće ga voditi psihijatru, nažalost. Prvo se dijete mora voditi psihijatru, jer jedino je on taj koji može reći o čemu se radi i uključiti pravu terapiju, a nama vrlo često dovode djecu kasno kada se odrade razne stvari ali se gubi vrijeme.“ – kazao je prof.dr. Mevludin Hasanović, šef Odjeljenja za socijalnu psihijatriju.

Prije simpozija održat će se i radionica za školske psihologe i pedagoge, kao i odgajatelje predškolskih i školskih ustanova o temi Rano prepoznavanje psihičkih problema kod djece i mladih, jer, kako kažu ljekari Klinike za psihijatriju, zapravo je najvažnija rana prevencija i prepoznavanje promjena u ponašanju djeteta, kako bi se na vrijeme moglo reagovati.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika