NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

U riznici Avdulaha Karića preko 100 fosila

... | 17. Februara 2020.
19:45
Kalesija Online

U martu 2016.godine pisali smo o Avdulahu Kariću iz kalesijskog naselja Dubnica koji ima neobičan hobi. Tim hobijem tada se bavio oko godinu dana, a nastavio i nakon objavljenog teksta. Koliko je posvećen pronalasku morskih školjkica i puževa, te drugih fosila dokazuje i činjenica da ih danas ima preko 100. Fosili koje on pronalazi dokaz su da je na ovom području nekada bilo Panonsko more.

“U razgovoru sa stručnjacima potvrđeno mi je da su fosili stari od 5 do 25 miliona godina” kaže Avdulah.

Putem društvene mreže Facebook stupio je u kontakt sa drugim ljudima koji imaju isti hobi te od njih dobio dobre savjete kao što je naprimjer kako čistiti minerale.

” Dolazili su mi prijatelji iz raznih gradova. Zajedno smo obilazili teren. Oduševljeni su i iznenađeni šta sve ima kod nas. Nisu vjerovali koliko morskih puževa i školjki.” pojašnjava naš sagovornik.

Prirodu je volio i prije nego je sebi kupio detektor sa kojim je prvo pronašao kovanice iz Austrougarskog perioda. Prve fosile našao je sa kćekom, a danas društvo pri istraživanju često mu pravi njegov četverogodišnji sin.

Avdo ima ambicije da pronađe fosile gmizavaca, a već ima i ideje gdje bi ih mogao pronaći. Želja mu je izložiti fosile na mjesto vidljivo javnosti kako bi pokazao šta u našoj mahali ima, a ima mnogo toga vrijednog, kaže Avdo.

Zato, od sada kada budete šetali šumom pazite na kamenje koje pronađete, dobro se zagledajte jer možda je mnogo više od običnog kamena.

Priču Avdulaha Karića pogledajte u okviru emisije “Sasvim (ne)obične priče koja je sutra u 19:00 sati na programu NEON Televizije.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme