NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

U subotu otvaranje prvog autoputa za bicikle u BiH

... | 19. Septembra 2019.
13:10
Kalesija Online

Povodom izgradnje prvog autoputa za bicikle u BiH Grad Živinice će u suradnji sa Biciklističkim klubom Živinice upriličiti manifestaciju njegovog otvaranja.

Svečano otvaranje je planirano za 21.9. tekuće godine sa početkom u 11:00 sati, na autoputu za bicikle u Ciljugama.

Ovo je veliki iskorak za biciklističku infrastrukturu kao i najava za mnoge projekte.

Jako bitno je istaći da se prema današnjim važećim saobraćajnim pravilima u većini država bicikl se smatra saobraćajnim sredstvom, te je dakle biciklist ravnopravan sudionik u saobraćaju. To znači da postoji zakonska regulativa koja propisuje minimalnu potrebnu starost vozača kada sudjeluje u saobraćaju, pravila kretanja po javnim saobraćajnicama, tehničke zahtjeve na bicikl, i drugo.

Vožnja biciklom 25 minuta dnevno umjesto vožnje automobilom smanjuje emisiju ugljičnog dioksida za 165 kg u godini dana.

Zbog činjenice da je u usporedbi s drugim uobičajenim prijevoznim sredstvima (primjerice automobilom) bicikl potpuno neškodljiv po okoliš, a ujedno vrlo pozitivnog učinka na zdravlje biciklista, te da se sa njegovim dolaskom turista u prirodu čuva priroda koju trebamo predati našim budućim generacijama, Grad Živinice se odlučio o razvoj ove grane sporta. Izgradnja prvog autoputa za bicikle u BiH (iako ih pod ovim nazivom ima u drugim državama u svijetu), izgradnja odvojenih biciklističkih staza i traka koje biciklistima olakšavaju i omogućuju sigurnu i ugodnu vožnju, nabavka bicikala za inajmljivanje, zatim posebna mjesta za odlaganje bicikala, te mapiranje staza, su prvi koraci ka ovom cilju.

Učesnici će u subotu moći probati električna bicikla, a za najmlađe je pripremljen i poligon spretnosti

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Sport