NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

U Tuzli izložba nacionalnih spomenika: Predstavljena i Atik džamija u Ćivama

... | 19. Aprila 2019.
08:09
Kalesija Online

Tuzlanski kanton raspolaže sa vrijednim i raznovrsnim kulturno-historijskim i prirodnim naslijeđem. Najvažniji dio ovog naslijeđa su svakako nacionalni spomenici. Mjesto na izložbi je zauzela i Atik džamija u Ćivama.

?

Veliki broj građana Tuzle jučer je bio u prilici upoznati se sa nacionalnim dobrima kojima raspolaže kanton, a za što je zaslužan Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK. Na najvećem trgu u državi – Trgu slobode organizovali su izložbu koju su mogli pogledati svi prolaznici.

”Cilj nam je da 52 nacionalna spomenika koliko se nalazi u 13 općina i gradova TK predstavimo svim zainteresovanim pogotovo mladima kako bi doprinijeli razvoju svijesti o značaju naslijeđa i značaju njegovog čuvanja”, navodi Rusmir Djedović, stručni saradnik za prirodno i etnološko naslijeđe Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK.

?

Na panoima postavljenim na trgu, prikazani su ovi spomenici kroz fotografije i historijsko potvrđeni tekst. Spomenici su različitog karaktera od arheoloških spomenika, srednjovjekovnih utvrda, nekropola stećaka, vjerskih objekata do zgrada iz različitog perioda. Najviše nacionalnih spomenika je u Tuzli, njih 17. Svaki spomenik je poseban, a najstariji su oni arheološkog tipa.

”Kao što je recimo neolitsko nalazište Korića Han kod Gračanice kada je u neolitu prije 6.000 godina tu bilo veliko naselje i od tog naselja je ostalo 4-5 metara debeli slojevi sa brojnim artefaktima koji govore o tom naselju”, kaže Djedović.

Proizvodnja soli u Tuzli kao pojam je također nacionalni spomenik, jer se ona ovdje proizvodi još od neolita. Upravo je cilj zaposlenih u Zavodu predstaviti ovakve spomenike široj javnosti.

?

”Osamnaesti april je proglašen Danom naslijeđa i mi kao Zavod smo htjeli na neki način da damo svoj doprinos i na mikro planu kada je u pitanju TK. Mi smo u utorak predstavili svoju baštinu naš časopis koji redovno izlazi već deset godina, to je bio jubilarni broj 10 i imao je prvi put javno prezentiranje”, ističe Kemal Nurkić, direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK.

U tom časopisu objavljen je 21 naučni rad a tiče se identiteta pojedinca i identiteta države. U okviru Dana naslijeđa TK, manifestacije koja je trajala tri dana, također je organizovan seminar o dokumentovanju dobara i lokaliteta naslijeđa. U Tuzlanskom kantonu nalazi se još veliki broj dobara koji nisu proglašeni nacionalnim spomenicima. Prema podacima Zavoda, na njihovoj listi nalazi se više od 800 dobara, a za koje upućuju zahtjeve državnoj Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika, koja vrši selekciju i proglašava ih nacionalnim blagom.

Izvor: radiokameleon

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme