NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

U Tuzli počela iz korita rijeke Jale da “teče” nafta

... | 2. Maja 2017.
07:38
Kalesija Online

Na više mjesta u betonskom koritu Jale, rječice koja protječe kroz Tuzlu, jučer su primijećene naftne mrlje.

Stanovnici naselja Bekići u Slavinovićima mrlje su primijetili na obe strane obale. Pojedinci su u nevjerici palili tamnu tečnost kako bi se uvjerili da je riječ o nafti, ali niko nema objašnjenja odakle se pojavila.

”Mrlje sam primijetio jučer oko 11 sati. Bio sam iznenađen, jer sam izvor nafte, o kojoj se u cijelom kraju godinama priča, vidio u naselju Bare, ali to je kilometrima daleko od mjesta gdje stanujem. Mrlje sam primijetio na potezu od oko 50 metara, ali dalje nisam gledao. Nepobitno je riječ o nafti, jer znam kako miriše, a i viskozitet se osjeti dodirom”, ispričao je za Fenu mještanin naselja Bekići Mirsad Softić, inače, djelatnik ICMP-ove laboratorije za identifikaciju u Tuzli.

Pokušali smo kontaktirati bilo koga iz nadležnih gradskih službi, te nekoga od stručnjaka Rudarsko-geološkog i građevinskog fakulteta u Tuzli, kako bi dobili objašnjenje o pojavi naftnih mrlja u Jali, ali zbog prvomajskih praznika nismo uspjeli.

Odvajkada se spominje da je majevički kraj bogat naftom, ali nikada serioznija istraživanja nisu urađena da bi se ove tvrdnje naučno potvrdile.

U naselju Bare, na putu Tuzla – Priboj, u dvorištu jednog mještanina, nafta izvire na više mjesta. Ljudi je kantama kupe i koriste za razne stvari, za mazivo ili za manje motore, a neki i za liječenje, jer tvrde da nafta liječi karcinom.

Nastranu sve špekulacije, pojava nafte u Jali mora se čim prije istražiti i sa ekološkog stanovišta.

Iako je rijeka Jala skoro mrtva rijeka, veće curenje nafte moglo bi uništiti svu floru i faunu, da se i ne govori o tome da Jala utiče u Spreču, što bi moglo izazvati velike ekološke probleme u cijelom kraju.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika