NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

U Velikoj Kladuši otvorena prva komora za inhalaciju zrakom iz košnica

... | 12. Juna 2018.
17:24
Kalesija Online

O blagodatima meda, ali i drugih pčelinjih proizvoda, zna se od davnina. Pčelar Husein Kasumović iz velikokladuškog naselja Trnovi nedavno je na nesvakidašnji način odlučio da počne s primjenom pčelinjih proizvoda u svrhu očuvanja zdravlja.

 Optimalni rezultati

On je, naime, otvorio api-komoru koja služi za direktno udisanje zraka iz pčelinjih košnica. Apiterapija je terapija kojom se pomoću pčelinjaka i pčelinjih proizvoda kao što su med, propolis i matična mliječ jača imuni sistem i čuva zdravlje.

Ovo je prva komora takve vrste na području općine Velika Kladuša, a Kasumović, pčelar s dvadesetogodišnjim stažom, sam je finansirao njenu izgradnju.

– Komora trenutno može primiti šest osoba, a opremljena je i inhalatorima koji su prilagođeni i djeci. Jedna terapija podrazumijeva inhaliranje u trajanju od 30 minuta za odrasle, a 20 minuta za djecu. Da bi se postigli optimalni rezultati, terapiju je potrebno ponoviti najmanje pet put – kaže nam Kasumović.

Planira proširenje

Dodaje da u budućnosti planira proširenje kapaciteta komore na 12 osoba.

– Imali smo već nekoliko pacijenata, najviše djece čiji roditelji su mi prenijeli pozitivne dojmove, odnosno da su tegobe nestale kao rukom odnesene, reklo bi se u narodu – poručuje Kasumović.

Terapije i zimi 

– Neke komore su konstruirane tako da se tokom jeseni i zime ne mogu provoditi terapije, ali ne i moja komora. Napravljena je tako da zima nije prepreka za provođenje terapije – kaže Kasumović.

 

Izvor: avaz.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika