NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

U Živinicama će se graditi prvi pčelarski centar, bit će zaposleno 70 osoba

... | 12. Jula 2018.
08:47
Kalesija Online

Na području Živinica će početkom jeseni početi realizacija projekta izgradnje pčelarskog centra u koji će biti uloženo blizu 1.750.000 konvertibilnih maraka, a prema prvim projekcijama posao će dobiti 70 osoba.Riječ je o prvom centru ovakve vrste u Tuzlanskom kantonu, a smješten na lokalitetu Rudina moći će odgovoriti svim zahtjevima savremenog pčelarstva.

“U centru je predviđeno formiranje pogona za proizvodnju, prerdu, punjenje i pakovanje meda, zatim pogona za izradu bazne osnove, a u jednom objektu bi bila zastupljena i pčelarska oprema, mašine…”, rekao je  Salim Halilbašić, sekretar živiničkog Udruženja za razvoj i podršku poljoprivrede Pčelica, koje je inicijator realizacije projekta.

Pod okriljem centra predviđena je i izgradnja multimedijalne sale koja bi služila za treninge i edukacije pčelara, ali i osnivanje škole pčelarstva koja će biti namijenjena mladim osobama.

Pčelarski dom s 50 pčelinjih zajednica

Uspostavljanjem pčelarskog centra stvorit će se preduslovi i za izgradnju pčelarskog doma. U sklopu ovog projekta predviđeno je i formiranje stacionarnog pčelinjaka s 50 pčelinjih zajednica. “Na našem području još uvijek nije zastupljeno profesionlano pčelarstvo, a uvođenjem savremenih tehnologija u centru i domu osigurali bismo da naši proizvodi budu zastupljeni u većoj mjeri izvan granica Bosne i Hercegovine što trenutno nije slučaj”, istakao je Halilbašić te naglasio da će se nakon realizacije ovog projekta steći uslovi za zaposlenje 70 osoba. Novac za izgradnju centra će biti osiguran iz budžeta Općine Živinice i Turske uprave za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA), a podršku bi trebala pružiti i Vlada Tuzlanskog kantona.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika